31

юли

Как да действате ако ви ухапе пчела, оса или ви опари медуза?

През лятото може да ви ухапе пчела, оса или стършел, да ви опари медуза в морето

Нищо страшно – за повечето хора ужилването не крие риск от алергична реакция, само е болезнено. Ще се справите с подръчни средства.

Трябва обаче незабавно да търсите медицинска помощ, ако след ухапване от насекомо се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говора, обилни обриви по кожата, слабост, световъртеж. Това са признаци на алергична реакция, срещу която мерки трябва да предпише медик.

Мястото на ухапването винаги се зачервява и подува, но ако няма усложнения, отокът преминава за 1-2 дни.

Особено трябва да внимавате, като ядете и пиете на открито – ароматите бързо привличат оси и пчели, а ухапването в устата е особено неприятно.

При инцидент с насекомо, ако жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети или ъгълче на твърда карта. Не стискайте мястото, защото може да се разнесе впръсканата в кожата отрова. Наложете студен компрес или сложете кубче лед.

Народната медицина съветва веднага да натъркате пострадалото място с разрязана скилидка чесън или глава кромид лук.

Когато болката поутихне, намокрете памучно тампонче или чиста платнена кърпа в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 15-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч.л. сода и 1 ч.ч. вода.

При ужилване помагат и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, за да излезе сокът им и да залепнат върху кожата.

На море неприятно преживяване е опарването от медуза. Край българското крайбрежие има над 2000 вида, но не са опасни. Може да са рискови само за хората, предразположени към алергии, за малките деца и възрастните над 70 години.

За алергична реакция към медузи предупредителните знаци са като при ухапване от насекоми – затруднено дишане, виене на свят, бързо разпространяващ се обрив, подобен на опарване от коприва, гадене, промени в съзнанието, мускулни спазми, ускорен пулс.

Първата помощ е бързо да остържете полепналите по кожата клетки от мекотелото, които продължават да преливат токсините си. Това може да стане под наклон с ръба на пластична карта, с тъпата страна на нож, с мида с гладки краища. След това обилно изплакнете засегнатото място със слаб оцет.

Някои ужилвания на медузи причиняват болка и сърбеж 2-3 дни. Ако мястото стане много болезнено, започва да се подува или се образуват рани, посещението при лекар е задължително.

При умерен дискомфорт помагат компреси с топла или с много студена вода, с разтвор на сода за хляб или на винен оцет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts