24

юли

Паста за зъби и още! Как бързо и лесно да почистите бели маратонки у дома

Безопасно ли е да перете маратонки в пералнята и какви лайфхакове ще помогнат за възстановяване белотата на потъмнялата подметка?

Събрахме за вас най-добрите отговори на тези въпроси и съвети за спасяването на вашите любими обувки.

Маратонките са удобни и универсални, подходящи както за тренировка, така и за среща, а защо не и за офиса. Проблем е, че се замърсяват много бързо. И мнозина решават този проблем радикално, като ги хвърлят в пералнята. А дали това е добра идея?

Отговорът е двусмислен. Ако говорим за текстилни или спортни маратонки, тогава прането няма да им навреди, но е абсолютно невъзможно да направите това с кожени изделия или обувки с апликации, кристали и капси. Вижте по-долу как да почиствате правилно вашите маратонки, така че да имат по-дълъг живот.

Не се препоръчва твърде честото машинно пране на маратонки – с течение на времето лепилото върху подметката може да се разлепи и обувката ще се разпадне. Но ако все пак решите да го направите, има няколко подробности, които е добре да знаете:

  1. Преди пране се уверете, че по обувките няма бучки пръст, прах и друга мръсотия. Измийте ги предварително с четка или под течаща вода.
  2. Извадете връзките и стелките от обувките, след което ги поставете в торба за пране. Ако не, стара калъфка за възглавница ще свърши същата работа. Най-добре изперете няколко стари кърпи с маратонките, за да не се повреди барабана на машината.
  3. Изберете деликатен или кратък цикъл на пране с нежна центрофуга. Температурата на водата трябва да бъде не повече от 40 градуса – маратонките не понасят добре горещата вода и могат да се свият и да загубят форма.

Внимание: не поставяйте маратонки в сушилня!

Високите температури могат да размекнат лепилото и обувките да станат неизползваеми.

За да изсушите маратонките по-бързо и по-добре, поставете ги изправени близо до отворен прозорец или на балкон. Но в никакъв случай не ги поставяйте на пряка слънчева светлина – това може да доведе до грозни петна.

А сега нека да преминем към лайфхакове, които ще помогнат за възстановяване белотата на подметката. Тези чудодейни съставки със сигурност ще може да се намерят и във вашия дом.

Течност за миене на съдове

Навлажнете гъбата и нанесете върху нея малко препарат за миене на съдове. Изтъркайте маратонките с кръгови движения, докато се разпенят, след което подсушете с хартиена кърпа. Ако това не помогне, преминете към следващата стъпка.

Паста за зъби

Веднага след първата стъпка нанесете малко паста за зъби върху същата гъба и я втрийте в маратонките си с кръгови движения. Изплакнете пяната и оставете обувките да изсъхнат.

Сода за хляб

Смесете равни количества течност за миене на съдове и сода за хляб в купа, след което разбъркайте с влажна четка за зъби. Разпределете получената гъста маса с кръгови движения върху обувките. Оставете за няколко минути и след това избършете с влажна кърпа.

Какво друго: лакочистителят или мицеларната вода ще ви помогнат да върнете белотата на подметките на вашите маратонки.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts