31

ян.

Учените отговарят: Какво се случва с човешката душа след смъртта

Не само ентусиастите се интересуват какво се случва с човешката душа след смъртта

Учените също внасят своята лепта в изследванията на феномена. Американски изследовател отговаря на въпроса за съществуването на душата, използвайки законите на физиката, открити от Айнщайн

Американският психолог Джон Качуба, автор на книгата „Ловци на привидения“, заявява, че фактически законите на гениалния физик доказват, че енергията на човешкото тяло не изчезва след смъртта му. Според теорията на относителността всяка енергия във Вселената е константа – т.е. тя съществува постоянно и не може да бъде унищожена. Излиза, че след смъртта от човека остава енергийна материя, която не може да бъде разрушена поради физическите си свойства.

Айнщайн твърди, че цялото пространство е запълнено с невидимо вещество, което той нарича „ефир“

Според него празнотата е невъзможна, иначе всички известни закони на физиката – като този за гравитацията или за разпространението на светлината – просто не биха могли да съществуват. Американският психолог предполага, че „ефирът“ е именно онази енергия, която се е освободила от тялото след смъртта на човека.

„Когато се храним, преобразуваме натрупаната от растенията и животните топлинна
енергия в своеобразно биологично електричество. Именно то кара сърцето да бие, белите дробове – да дишат, можем да се движим. Когато настъпи физическа смърт, това електричество се освобождава. То не се разтапя във въздуха, а се съединява с материята, която изпълва това пространство“, смята Качуба.

Той обаче подчертава, че това съвсем не доказва съществуването на каквито и да било полупрозрачни сфери: жени в бяло, старци, дрънчащи с вериги и т.н. Неговата теория е строго научна, построена на физичните закони.

„Не бих искал да ме възприемат като поредния търсач на паранормална активност, тези страхотии не ме интересуват“, казва той.

Докато Нил Джонсън – психолог от Чикагския университет, се придържа към мнението, че привиденията са изключително плод на въображението: „Това е игра на разума. Когато много искаме да видим нещо, ние си го представяме, а след това започваме да вярваме, че наистина сме станали свидетели на нещо необяснимо. Всеки от нас може да си припомни поне три истории, когато в тъмнината е вземал закачалката за човек. Нашето въображение особено се развихря тогава, когато рецепторите не получават достатъчно информация, когато видимостта и чуваемостта срещат препятствия“, обяснява той.

Американският психолог съветва винаги да се търси рационално обяснение на събитията

Неизправната инсталация може да доведе до това, че лампата внезапно да угасне. Шумът от съседите може да се възприеме като присъствие на духове. А предметите, които изчезват и внезапно се появяват, не са нищо друго, освен банално забравяне. Хора се снимат в празни стаи с нискочестотни фотоапарати, а след това получават снимки с прозрачни сфери. По този повод Джонсън съветва обективът да се избърсва от време на време…

Подобни твърдения могат да огорчат медиуми и парапсихолози, които, въоръжени с прибори, обикалят омагьосани места и стари имения с надеждата да документират присъствието на полтъргайст.
Това обаче не може да попречи на онези, които въртят изгоден бизнес с любовта на хората към непознатото…

Например Лин Мойси – собственик на имението Ларимър, кани група изследователи да установят нивото на паранормална активност. След като се снабдява с официално потвърждение на съществуването на призраци в къщата си, решава, че не бива да пропилява това богатство и организира „екскурзия с привидения“ из имението. Цената е 10 долара на човек. Други собственици на подобна недвижимост очакват пристигането на изследователи с инфрачервени камери…

Източник: kratko-news.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts