14

мар.

Искате да станете кръстници? Ето какво трябва да знаете!

Свещениците опровергават народното суеверие, че не бива да отказваме да станем кръстници на дете

Кръстниците са отговорни, на първо място, за духовното възпитание на малкия човек. Децата обикновено се кръщават като малки, когато е невъзможно от тях да се изискват вяра и покаяние. Затова възпитанието, както изграждането у тях на навици да посещават църква и да се изповядват, е задължение на кръстниците. И ако знаете, че не можете да участвате в това възпитание и да сте духовна подкрепа, по-добре е да не поемате подобен ангажимент.

Според народните поверия първият кръщелник на жена трябва да е момченце, за да не би момиченцето да й отнеме личното щастие

Ако кръстницата няма семейство и деца, те могат и да не се появят. Но свещениците опровергават и това вярване. При това на момичето му нужна кръстница, а на момчето – кръстник. Така на детето ще му е по-лесно да намира общ език с духовния си родител.

Кръстниците задължително трябва да се срещат със своите кръщелници на рождения им ден и на деня на кръщението

Според църквата денят на кръщението е дори по-важен от този, в който човекът се е появил на бял свят. Християните вярват, че хората се раждат заченати в грях, а кръщението ги изчиства. Затова детето има шанс да изживее живота си без грехове. Именно затова духовните родители трябва да се срещат с кръщелниците си в този ден. При тези срещи те могат да предприемат важни стъпки за духовното възпитание на детето, а не само да ядат и да пият с родителите му.

Според църковните закони кръстниците трябва да подаряват на детето Библия, икони и други символи на християнската вяра с изключение на кръстчета

Според екстрасенси на кръщелника не трябва да се подаряват предмети с остри ъгли. Смята се, че за тях полепва нечистата сила. Затова подаръкът трябва да е със заоблена форма – например пръстен, верижка и т.н.

Екстрасенсите не препоръчват да се подаряват и календари или часовници, тъй като се смята, че те добавят възраст и ускоряват стареенето.

От най-голямата опека на своите кръстници детето се нуждае до 15-ата си година. След това то вече се смята за зрял човек. Но духовните му родители вземат участие в неговия живот чак до деня на сватбата му, подкрепяйки го в най-важните за него събития. След това връзката между кръстника и кръщелника отслабва, но духовно те остават свързани до края на живота си.

Много хора са наричани кръстници по договореност, макар че на тайнството на кръщението са присъствали други хора

По-правилно е да бъдат наричани духовни наставници. Трябва да се знае, че именно молитвата на истинската кръстница или кръстник има необходимата сила, затова трябва да се поддържа здрав контакт с тях. Подкрепата на истинските кръстници е най-силна в енергийно отношение.

Според свещениците човек не бива да се кръщава втори път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts