5

окт.

Защо никога не трябва да оставяте зарядното на смартфона включено

Оказва се, че не става въпрос за разход на енергия или намаляване живота на зарядното

Имаме огромен брой електронни устройства у дома – от смарт часовници до лаптопи. Всички те изискват зареждане. Ето защо в контактите и удължителите винаги стърчат немалко количество щепсели. Дори не виждаме смисъл да изтегляме много от тях. Но наистина ли е безопасно да ги оставяме така без надзор?

Разбира се, че не. И дори да не се задълбочите в темата, можете да помислите за елементарна пожарна безопасност. Основното правило е да изключите всички неизползвани електронни устройства от мрежата, за да избегнете късо съединение. По какви други причини не трябва да оставяте зарядното устройство в контакта? Ще ви разкажем в нашата статия.

Устройство с лошо качество

Обръщали ли сте внимание на температурата на кутията за зареждане през периода, когато е била включена, но не е зареждала смартфона? Ако е било доста горещо, това е първият знак, че зарядното не е наред. Такова зарядно не само не може да се вкарва в мрежата без смартфон, но и не бива да се използва по принцип. В противен случай корпусът може да се стопи и понякога дори да се запали. Това е изпълнено със сериозни последствия.

Но дори зарядното ви да не загрява, когато е свързано към мрежата без смартфон, не означава, че няма да се получи късо съединение. Това може да се случи и по други причини. Например скокове на напрежението в електрическата мрежа.

Малки деца

Много експерти наричат ​​това почти основната причина, поради която не трябва да оставяте зарядното в контакта. Едно любопитно дете, особено по-малките, може да поиска да сдъвче стърчащата жица, да я издърпа и да се опита да пъхне пръстите в контакта.

Всъщност има много опции. Така и така, последствията са очевидни – детето ще получи токов удар. Ето защо трябва да скриете контактите от деца или да поставите щепсели върху тях. И при никакви обстоятелства не трябва да оставяте устройства включени в мрежа, до която детето ви може да достигне.

Домашни любимци

Подобно на децата, нашите домашни любимци могат да бъдат изключително любопитни. Кучета, котки, хамстери и други домашни любимци обичат да дъвчат висящи без надзор жици. И вече знаем какво може да означава това. Така че е по-добре да защитите себе си и дома си, като държите зарядното на подходящо място – в чекмедже или в кутия, прилежно прибрана в шкаф.

Митове

Между другото, има и редица други причини, за които някои експерти говорят. Но не всички от тях са верни. Време е да развенчаем митовете:

  • Висока консумация на енергия. Това изобщо не е вярно. Зарядно устройство, включено в мрежата без смартфон или друго електронно устройство, консумира минимално количество енергия.
  • Намален живот на зарядното устройство. Още един мит без почти никаква истина. Правилното използване на зарядното почти не го износва. Единствено важно е да не стъпвате върху него, както и кабела да остане здрав.

Източник: tehnika.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts