1

сеп.

Защо не трябва да казвате колко печелите

Дали печелите много или малко, дали парите ви стигат или не, тези въпроси не бива да ги обсъждате дори и с най-добрия си приятел

Не си струва да сте честни за парите и за това колко печелите. По-добре е да смените темата на разговора, ако случайно стане дума за това. А прекомерното любопитство на онези, които питат, е причина да разгледаме този въпрос по-отблизо. И за да разберете защо трябва да проявите известна предпазливост в комуникацията…

В по-стари времена хората спокойно обсъждаха доходите си на глас – това беше нормално. Всички получиха почти едни и същи заплати и нямаше голяма разлика. Ако човек избягваше директен отговор на въпроса: „Колко получаваш?“, мълчанието му будеше подозрение. Може би е спекулант или крие нещо друго? Може би е шпионин?!? Защо не може да каже сумата директно? Затова дискусиите за доходите се смятаха за нещо добро и прилично.

Не е нужно да казвате на никого колко печелите

Но след демокрацията всичко се промени. Според статистиката, днес много малък процент от хората открито говорят за своите доходи. Някои дори не казват на най -близките колко печелят. Западният стил дойде при нас – там не е обичайно нито да се пита за доходите, нито да се говори за това открито. Питането е неприлично, доверяването е вредно!

Вредно е да говорите за вашите приходи, не само заради данъците. Вероятно всички данъци сте платили справедливо. Има две причини, поради които е по-добре да не отговаряте на този неудобен въпрос и да не споделяте нищо за парите си.

Първо, психолозите са стигнали до един интересен извод

Ако доходите на другия човек са по-малки от вашите, съчувствието към вас ще се изпари. Отношението ще се промени към по-лошо и подозрително. Ако сте изглеждали мили, ще станете неприятни. Това особено важи ако сте в екип или сред група хора. Хората около вас ще ви ценят по-малко, колкото по-високи са вашите доходи. Може би ще има някакво уважение. А любовта е малко вероятна. Вие сами сте създали ситуацията за сравнение. А Сравнението е майка на Завистта.

Ако доходите на другите са по -големи от вашите, вие ще се окажете в неблагоприятната роля на „губещ“, в сравнение с другите. И може би ще изглеждате наивен. Ще загубите и малкото уважение в очите на другите. Вашите акции ще започнат да падат…

Второ, парите са странна субстанция

Те „не обичат“ да се говори за тях, особено да се обсъжда сума пари сред непознати. Колкото по-често споменавате сумата на вашите доходи (месечни или годишни), толкова по-вероятно е тази сума да започне да намалява, или да не ви стига. Сякаш сте превърнали числата в думи. Затова в стари времена е било забранено да се нарича съпруг или жена по име пред непознати. Казвали са: „моят съпруг“ или „моята съпруга“, а детето са наричали с галеното му име – за да не бъдат „урочасани“ от завистници.

Така че, говоренето за доходи е рисковано. Умните хора на въпроса: „Колко печелиш?“ отговарят: „Достатъчно, но бих искал повече! „. Това е верният отговор. Няма нужда близки и познати да знаят точната сума. Подобно знание не е от полза на никой, най-малко на вас…

Но за себе си дори можете да напишете числа: сумата, която бихте искали да получавате на месец или на година. Това е полезно. Може да я казвате на ум или пък на глас, ако сте сами. Така ще я запечатате в ума си, и подсъзнанието ще ви помогне да постигнете резултата. Изберете каквато сума искате. Разбира се, в разумни граници, защото парите обичат разумния подход.

Iзточник: money.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts