20

авг.

Защо кокосът е суперхрана?

Не е тайна, че кокосът е невероятно популярен през последните няколко години и има защо.

Тази универсална съставка има безкрайни функционалности: можете да използвате кокосовото масло за всичко – от готвене и почистване до укротяване на накъдрянето на косата; свалянето на грим и ограничаване на хроничното възпаление.

Кокосовата вода е пълна с ползи за здравето, благодарение на електролитите, антиоксидантите и витамин С.

Но плодът на кокосовия орех е нещо изключително специално. Той служи като кремообразна веганска алтернатива за десерти на растителна основа и млечни продукти като сладолед и кисело мляко, добавя хрупкавост към мюсли и може да бъде добавен дори към сосове. Що се отнася до уелнеса, славата на кокоса тепърва започва да набира сила.

Ако се чудите дали да си купите кокос при следващото пазаруване за седмицата, ние ви даваме пет причини, за да го направите:

Бори се с възпалението

Като част от здравословната диета, кокосът показва антиоксидантна активност поради съдържанието си на полифеноли. Необработеното кокосово масло е богат източник на фенолни съединения, като кафеена киселина, ферулинова киселина и други. Тъй като тези полифеноли имат антиоксидантни свойства, те могат да помогнат за компенсиране на окислителните свободни радикали, които могат да доведат до възпаление. Търсете пресен, непреработен суров кокос и/или кокосово масло, за да извлечете най-много антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Помага за здравето на червата

Според диетолога Кели Спрингър, яденето на кокос е чудесно за червата, тъй като съдържа значително количество фибри, които помагат на вашия микробиом да процъфтява, като осигурява препитание за вашите добри чревни бактерии.
Кокосът също е с относително високо съдържание на мазнини, което помага на тялото ви да абсорбира мастноразтворимите витамини D, E, A и K.

Това е важно, тъй като витамините D и K могат да бъдат свързани с по-разнообразен и следователно по-устойчив чревен микробиом. По-силен чревен микробиом означава по-добро храносмилане, имунитет и цялостно здраве. Опитайте да добавите няколко лъжици настърган кокос към овесената си каша или киселото мляко сутрин, за да извлечете тези ползи.

 

Суперхрана за блестяща кожа

Кокосът може да бъде много полезен за кожата, особено под формата на кокосово масло. Използвайте необработено кокосово масло върху тялото, за да успокоите възпалението и зачервяването, да възстановите нивата на влага и дори да насърчите бързото зарастване на рани.
Тъй като кокосовото масло има значително количество мазнини, Спрингър добавя, че то също ще помогне на тялото ви да абсорбира витамини Е и А, които са антиоксиданти, за които е известно, че защитават и възстановяват кожата. Имайте предвид, че кокосовото масло е комедогенно, което означава, че може да запуши порите, така че трябва да го избягвате, ако сте склонни към акне.

Подобрява когнитивната функция

Една от основните характеристики на болестта на Алцхаймер е намалената способност на мозъка да използва глюкозата като гориво, което може да започне около 10 – 15 години преди диагностицирането. Когато мозъкът не може да използва глюкозата, която е неговият основен източник на енергия, той може да използва кетонни тела като алтернативен източник.
Кокосовото масло е богато на прекурсори за кетогенни тела. Ето защо се смята, че то е част от цялостната здравословна диета в полза на когнитивното здраве чрез осигуряване на алтернативен източник на енергия за мозъка.

Благоприятен източник на мазнини

Важно е да се отбележи, че кокосовият орех съдържа наситени мазнини, но скорошни изследвания показват, че той съдържа основно средноверижни мастни киселини. Те се абсорбират по различен начин и имат по-добър липиден профил в сравнение с по-дълговерижните мастни киселини, като например тези, които се намират в животинските мазнини като месо и масло.

Маслата съдържат много повече неща от мастните киселини, които ги изграждат, а именно хранителни вещества и витамини, които също могат да окажат влияние върху сърдечносъдовия риск. Освен това диетичните мазнини осигуряват енергия и са ключови за усвояването на мастноразтворимите витамини, клетъчната структура, хормоните, служат като носители в цялото тяло, осигуряват защита на органите и други.

Кокосовите орехи съдържат основни хранителни вещества, открити в тези диетични мазнини, и осигуряват здравословен източник на наситени мазнини, като същевременно осигуряват антиоксиданти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts