16

мар.

Защо Бог е разделил животните на чисти и нечисти? Учените обясняват…

Често ядем месни продукти, защото това е естеството на човека. Въпреки че се смята, че преди Всемирния потоп, хората са яли само растителна храна. Сега, по време на пост, мнозина се въздържат от хранене с животински продукти. И това е чудесен повод за размисъл за това, защо Бог разделя животните на чисти и нечисти, за да можем да преразгледаме диетата си в бъдеще.

Редакторите на сайта „Так Просто!“ ще ви разкажат за мнението на учените за това защо някои животни, риби и птици са наричани чисти, а други – нечисти.

„Чисти са тези животни и рибите, които имат пера или перки. Това включва риби като сьомга, костур, пъстърва, мерлунг, шаран и много други “ (Второзаконие 14: 9, Левит 11: 9).

Сьомга

чистые и нечистые животные
В морето, сьомгата се храни главно с херинга и гербил. Сьомгата принадлежи към месоядните риби, храни се с малки безгръбначни и зоопланктон в ранна възраст.

Шаран

чистые и нечистые животные
Шаранът се храни в места, богати на растителни и животински храни, водна растителност, мекотели, ракообразни, червеи и други малки организми.

НЕЧИСТИ МОРСКИ ОБИТАТЕЛИ

„И всички, които нямат пера и люспи, не ги яжте; това е нечисто за вас“ (Второзаконие 14:10).

Това са акули, риба меч, сом, китове, делфини, скариди, раци, омари, морски мекотели, стриди и много други. Според учените, Бог не е допуснал случайно забрана да се ядат тези водни обитатели.

Лекарите казват, че следните видове риби и ракообразни могат да натрупват в себе си значително количество тежки метали, както и да съдържат естествени отровни вещества. За хората те могат да бъдат катастрофални.

 

Сом

чистые и нечистые животные
Тези риби се наричат ​​речни санитари. Сомовете се хранят не само с малки и отслабени риби, но и с раци, червеи, мекотели, жаби, малки водоплаващи птици и разнообразие от хранителни отпадъци.

Риба меч

чистые и нечистые животные
Рибата меч е заразена с много паразити. Някои червеи в нея достигат до 3 метра.

Скариди, раци, крабове

чистые и нечистые животные
Това са скитници. Те се хранят с всички лоши неща, които лежат на дъното, включително обитатели на мъртва вода и удавени хора. Поради това те могат да действат като носители на опасни заболявания като тиф и хепатит. И съдържат канцерогени.

Стриди и миди

чистые и нечистые животные
Стридите се считат за деликатес. Но те са тези, които активно и ефективно пречистват водата, ядат излишните водорасли и планктона, а също така се утаяват на дъното. В процеса на живот стридите и мидите пропускат през себе си огромно количество вода, за да абсорбират цялата химия от нея. Те могат да натрупват отрова – сакситоксин.

ЧИСТИ ПТИЦИ

Към чистите птици принадлежат пилета, пуйки, гълъби – всяка, която има гуша. Патиците също принадлежат на чистите птици.

Патици

свойства мяса
Патиците се хранят с насекоми, мъх, трева, зелени и водни растения, както и с малки риби.

Гълъби

свойства мяса
Тези птици ядат царевица, спанак, моркови, киселец, детелина и други култури и треви, отличаващи се с мекота и сочност.

НЕЧИСТИ ПТИЦИ

„От птиците се отвращавайте от всички (не трябва да ги ядете, те са мръсни): орел, лешояд и морски орел, бухал, пеликан, чапла, всяка врана, щраус, бухал, кукувица, ястреб, лебед …“ (Лъв 11: 13-19).

Лешояди, чайки, врани

свойства мяса
Те са боклукчии, които убиват слабите и болни птици и малки животни. Те се хранят с мъртви птици и друга мърша.

Ястреби, сови, пеликани

свойства мяса
Те използват за храна малки и средни бозайници, птици, насекоми, плъхове, жаби.

ЧИСТИ ЖИВОТНИ

„Разрешено за ядене е месото на крави, елени, бизони, овце и кози, диви кози, орикс“ (Лъв 11: 1-3. Второзаконие 14:. 3-6).

Козите, овцете, сърните, еленът, кравите са тревопасни животни. При това внимателно избират тревата, която ядат.

свойства мяса

Обърнете внимание, че кръвта на животните също не е подходяща за храна. Левит 7: 22-24 казва, че ние не трябва да ядем кръвта и мазнините на никое от тези животни, както и животните, умрели от естествена смърт или убити от други животни.

НЕЧИСТИ ЖИВОТНИ

Тук Бог ни казва да не ядем месо от животни като прасета, зайци, камили и коне.

Камили

вред мяса
Отнасят се към тревопасните животни, но се хранят главно с трънливи растения, суха трева и храсти.

Зайци

вред мяса
Тук бяхме много изненадани, защото месото от заешко се препоръчва дори при деца с алергии към много продукти. Ако говорим за вредата от заешкото месо, тогава в него има пуринови основи, които се превръщат в пикочна киселина. Наслагва се в ставите и сухожилията, причинява артрит, подагра, невро-артритен диатез при деца под една година.

Коне

вред мяса
Конят консумира трева, треви и кореноплодни растения. Като ядем месото на тези животни, ние застрашаваме сърцето, черния дроб и други органи.

Свине

вред мяса
Прасето е всеядно. Тя яде корени, червеи, мърша, дребни животни, включително и потомството си. Лекарите знаят, че има връзка между свинското месо в храната и чернодробните заболявания. Дори децата са засегнати от тези заболявания.

Както можете да видите, всичко е научно обяснено. Ястията от някои животни, риби и птици наистина могат да навредят на тялото ви. Но ние не мислим, че ако има такива в малки количества, ще се случи нещо ужасно. Освен това е необходимо да се вземат предвид съвременните технологии. Например, в повечето случаи същите стриди се донасят в нашите страни не от моретата и океаните, а се отглеждат в специални басейни. Естествено, няма много мръсотия и химически отпадъци.

Каква храна да използваш, е личен въпрос за всеки. Някой следва библейската инструкция, а някой има лични убеждения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts