Загадки от Поднебесната Империя

За разлика от пирамидите в Египет китайските им аналози не са толкова известни

Но причината е, че те всъщност са… засекретени. За тях се заговаря едва в средата на XX в., когато американски летец съобщава, прелитайки над този район, за множество строежи с пирамидална форма

А още по-мистериозното е, че едва през 1994 г. австрийският археолог Хартвиг Хаусдорф открива в околността повече от сто такива пирамиди.

Нещо повече, в самия Китай малцина знаят за тези пирамиди, а китайското правителство официално потвърждава съществуването на мистериозните обекти едва през 2000 г. Интересното е и че най-голямата пирамида – т.нар. Бяла пирамида, е с височина над 300 метра, докато Хеопсовата е само около 140 м.

„Бялата пирамида“

Открити са и дневниците на двама австрийски търговци, посетили тази местност през 1912 г. Там те срещат местен монах, който им съобщава, че пирамидите се споменават в много древни записи още преди 5000 години. Но и в тях строежите са определяни като много стари, издигнати във времената на китайските императори -„синове на небето“.

ПЕЩЕРИТЕ В ПРОВИНЦИЯ АНХОИ

От години учените се опитват да разгадаят тайната на внушителен планински комплекс в провинция Анхой – пещерите Хуашан. Според официалната версия тели пещери са предназначени за добиване на руда. Но за здравомислещите това е смешно. Замислете се, най-голя-мата пещера, наричана Двореца, е с площ над 12 000 м2, с идеално издялани каменни стълби, стени и проходи (на снимката). Тази филигранна работа е обичайна за храмове, но по стените няма никакви изображения. А и въобще нищо, което би могло да свърже това място с някакъв култ. Трудно е да си представим какъв колосален труд са положили древните строители, за да изградят нещо подобно.

И още една интересна особеност: къщите на местните жители са изградени от син камък, а не от този, който е в пещерите. Къде е отивало това, което е оставало след обработката на залите, огромните колони, басейните, остава загадка.

И отново мистерия: пещерите Хуашан са разположени на 30-ия градус северна ширина – географските координати, където се намират планината Кайлас в Тибет, Бермудският триъгълник, египетските пирамиди и други загадъчни точки на планетата. Случайно ли е това?

През 2008 г. китайски археолози разкриват недокоснатата гробница на династия Мин. След кратки разкопки учените попадат на изумителна находка – в огромния каменен гроб е намерен… миниатюрен швейцарски часовник. Това би могло да означава само едно – гробницата е била отваряна.

Но когато е проведен анализ, се оказва, че възрастта на артефакта абсолютно точно съвпада с възрастта на погребенията (първите ръчни часовници започват да се правят няколко века след създаването на гробницата на династията Мин, а такива миниатюрни модели са съвсем съвременно нововъведение). А и самата конструкция на каменния гроб недвусмислено показва, че той не е докосван. И до днес няма нито едно научно доказателство, обясняващо тази находка…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Тези изключително озадачаващи снимки гарантирано ще ви накарат да се почувствате неудобно

Изящно изкуство от храна създава украинската художничка Дарина Косър