24

мар.

Емоционалното развитие на детето зависи от начина, по който си играе

5-годишната ви дъщеря има всякакви играчки, а като я оставите сама, сякаш не умее да си играе

Според детските психолози вината за това в голяма степен е на родителите. Много от тях прекаляват с ранното обучение. Още от 3-годишна възраст записват хлапето в школи, вкъщи учат букви и цифри. И не му показват как да си играе, и не остава време за игри.

А понеже са много заети с работа и с домашни задължения, често го оставят да се забавлява с интерактивни играчки, таблета, смартфона, телевизора, плейстейшъна. Без тях то не знае как да си играе. Според специалистите прекараното по този начин време е по-нефективно за личностното и психическото развитие в ранна възраст.

Някои родители и особено баби и дядовци пък са на обратния полюс

Те обсебват детето, през цялото време си играят с него. Превръщат се любимата му играчка и като го оставят само, то не знае какво да прави.

Педагозите препоръчват баланс – да научите детето да играе и често да го оставяте да си играе само.

Още от бебешка възраст давайте пример. Покажете на сина си как върви автомобилчето, какво може да се сложи в него, какъв път да избере, за да закара товара до къщичката. Сюжета на една и съща игра трябва да проигравате няколко пъти, тъй като дълговременната памет още не е достатъчно развита. В началото детето повтаря действията, после само експериментира.

Създавайте игрови ситуации, като използвате делнични житейски ситуации

Може например дъщеря ви да облича и куклата за разходка. И когато играете с детето, и когато го оставяте да си играе само, му давайте свобода. То трябва да изпитва радост, затова подкрепяйте неговия избор и инициатива. Не се спускайте да помагате при първата трудност, не натрапвайте своите правила.

Не давайте много играчки

То трябва да фантазира с какво да ги заменя. Освен това по-добре си играе, като се привързва към някои играчки. Ако наоколо има много, се обърква в изобилието и не може да се привърже.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts