Доктор Ицхак Адизес: „Не се опитвай да намериш идеалния партньор. Търси такъв с недостатъци!“

Някои истини, които уж знаем, но често забравяме

Доктор Ицхак Адизес е гуру на съвременния мениджмънт и личностното развитие. Неговите книги са настолни за много световни лидери. Той чете лекции в 40 страни по света и се явява консултант по политически въпроси в правителствата на Израел, Швеция, Гърция, Бразилия, Гана, Мексико, Македония. Той най-добре знае как да се постигне успех и да бъдеш щастлив в нашето неспокойно време.

Изхак Адизес има много жизнени истории и цитати, които да се публикуват, но редакцията на руския сайт „Так Просто“ предлага да поразмишляваме над 10 цитата на мъдреца. Това ще бъде достатъчно да се направят определени изводи и, евентуално, да промениш живота си към по-добро.

Ицхак Адизес

1. „Любимите ти хора или вещи не винаги ти носят удоволствие. По-скоро е обратното“.
И действително е така. Заради чувството на щастие, ние много нервничим, страдаме или преживяваме по повод на любимия или близък човек. Или, например, като си купим скъпа кола, ще страдаме силно за всяка неизправност.

ицхак адизес

2. „Не се опитвай да намериш идеалната съпруга (съпруг). Търси такава с недостатъци, с която ще можеш да живееш“.
Отдавна е известно, че не съществува идеалното, нито сред предметите, нито сред хората. Възможно и и ти да се окажеш неидеален за своя „идеален“ избраник. Добре е да се отчита това важен факт, за да можеш да живееш с този човек до последния си дъх, да построиш семеен бит и да отгледате деца. А за тези неща е необходим човек, който е надежден и любим.

ицхак адизес
3. „Не си струва да се утешаваме с илюзии. Да мечтаеш е добре насън, до момента, в който не започне утрото.“
И това е вярно! Много хора страдат от това, че светът съвсем не е такъв, какъвто би им се искало да бъде. Мечтай си преди да заспиш, но по-добре си поставяй цели и си казвай: „При мен ще има, аз ще постигна!“, отколкото: „Колко хубаво би било, ако…“

успех в жизни

4. „Денят, в който престанеш да се учиш, трябва да е денят на смъртта ти.“
Всеки се учи, докато е жив. Светът е толкова интересен, че просто е непонятно как някои хора униват и не искат да се развиват. Човек трябва да тренира мозъка си постоянно. Тогава няма да тежи нито старостта, нито слабоумието, нито депресията. Това е научно доказано.

успех в жизни
5. „Ти не можеш да бъдеш добър родител, ако се боиш от възпитанието на детето. Така е и в другите отношения – не можеш да станеш лидер, ако се боиш да управляваш хората.“
Така е и във всички аспекти на живота ни. Не можеш да преуспееш в това, което не ти подхожда по дух. Затова и да ходиш на неприятна работа, да живееш с неприятен човек, да общуваш с хора, които не ти харесват – това са неща, които ще те теглят към дъното.

успех в жизни
6. „В китайския език понятието „проблем“ и „възможност“ е една и съща дума. И вкъщност всеки проблем – това е възможност, възможност да се научиш на нещо.“
Ако животът носи само радост, няма да разбереш, че тя съществува. Затова не приемай всички проблеми като нещо ужасно. Просто работи над решението им, превръщайки проблемите във възможности, или полезен жизнен урок.

успех в жизни
7. „Не може да има дългосрочни победи до този момент, докато не се съгласиш да поемеш риска от краткосрочните загуби.“
Победата – това е прекалено просто. А да загубиш – това е жизнен опит. Понякога за да постигнеш нещо, трябва да минеш през всичките възможни грешки, при това от личен опит.

успех в жизни
8. „За щастие, с опита идва зрелосттта, а нея я съпътства скромността.“

В юношеството и младостта ни е присъщ максимализмът, егоизмът и самохвалството. Но с годините ние ставаме по-мъдри и започваме да разделяме главното от второстепенното. За това е наистина важно да пазим нещата в сърцето си и да ги защитаваме, а не да се опитваме да излезем от кожата си, само да се докажем на някого.

успех в жизни
9. „За да бъдат отношенията ви доверителни, разумът ти трябва да присъства в тях и трябва да е насочен към човека, с когото си.“
Чувсвата и емоциите – това е нещо прекрасно. Но при взаимоотношенията има много моменти, в които без намесата на ума, нещата просто няма как да се случат. Това е истинския живот, а не приказка за принца и принцесата.

успех в жизни
10. „Основният ни капитал – това са здравето, семейството и добрите приятели. Докато имаме тези три божи дара, парите могат да се появяват и изчезват. Ако загубите здравето си, всичко останало престава да има значение. Ако загубите семейството – това е равнозначно на смърт. Добрите приятели винаги ще ви помогнат да намерите изход от каквато и да е криза.“
За това просто е важно да се помни.

успех в жизни
Променяйки своето съзнание, ние променяме себе си, а заедно с това и света около нас. Разбира се, Ицхак Адизес говори за неща, които ние всички знаем. Но, уви, рядко се замисляме и действително ги прилагаме в живота си. Някои от цитатите може да не ти харесат, но да се замислиш над тях определено има смисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как се тълкуват еднаквите цифри на електронния часовник?

17 снимки, след които има толкова много въпроси и толкова малко отговори