детски страхове

8

окт.

Детските страхове: как се преодоляват

Научете как да се справяте с този проблем

Децата може да трябва да се справят с широк спектър от страхове, много от които свързани с развитието и възрастта, а други са патологични. Освен това за тях може да бъде изключително трудно да се справят с наистина силни емоции. В крайна сметка е доста трудно за родителите. Това е моментът, когато като родител можете да им определени техники за общуване с, които да им помогнат да преодолеят страховете си.

Често грешим, като смятаме, че емоционалното образование не е необходимо. Предполагаме, че децата ще се научат да се справят със страховете си с времето и опита. В действителност обаче те се нуждаят от подкрепа и понякога психологическа помощ, така че потенциалните източници на стрес да не им причиняват силно страдание.

Страхът от тъмнината, бурите, непознатите и злополуките вероятно ще се разреши с възрастта (въпреки че могат да станат хронични и патологични). Въпреки това помагането на децата да се справят с тази емоция не само ги предпазва от изпитването на силна мъка, но също така им предоставя ценно учене, което могат да прилагат в различни ситуации в бъдеще.

Детски страхове: как да подготвим детето си?

На първо място, когато се сблъскате със страха на детето, трябва да се определи неговата природа. Всъщност има определени страхове, които се появяват в определени етапи на развитие. Те се наричат еволюционни страхове. Знанието за тях няма да им попречи да се появят, но ще ни постави в по-добра позиция, ако искаме да помогнем.

Опитайте се да намалите стресовите ситуации до минимум

Страхът е естествена емоция, която изпълнява функция. Появява се многократно в живота на непълнолетно лице. Някои страхове обаче са тясно свързани със съдържанието, което децата консумират във филми, сериали или в социалните медии. Наблюдението на това съдържание е по-важно, отколкото си мислите. Те не трябва да бъдат излагани на образи или идеи, които не са подходящи за тяхното ниво на зрялост.

По същия начин разговорите с братя и сестри, приятели и съученици понякога могат да събудят тези страхове. Поради тази причина ви препоръчваме да положите усилия да поддържате редовна комуникация с децата си. Те ще са склонни да се отварят само в среда, в която се чувстват сигурни.

Детски страхове: емоционалната интелигентност е от ключово значение

Децата, както и възрастните, могат да се почувстват съкрушени, когато ги завладее силна емоция. В тези моменти разбирането на случващото се увеличава чувството им за контрол. Поради тази причина е необходимо да им се обясни какво е страх, как се проявява, какви ситуации лесно го генерират и какво могат да направят с него.

Трябва да отбележите, че страхът може да генерира симптоми в тялото (като учестено сърце), определени мисли (като „ще бъде наистина трудно“) и специфично поведение (като бягство или опит да го избегнете). Осъзнаването на това ще помогне на детето ви да разпознае страха си, когато се появи и да разбере защо се случва.

Научете ги да изразяват себе си

От съществено значение е да им предложите безопасно място за изразяване. Въпреки това, като възрастни, ние често омаловажаваме или дори се присмиваме на детските страхове. Това означава, че спират да споделят страховете си с нас, тъй като ние не им помагаме.

Напротив, непълнолетните трябва да се изправят пред страховете си, знаейки, че доверените им хора са до тях и че имат подкрепа. В това отношение споделянето на някои от собствените ви страхове с децата ви може да им помогне да разберат, че това е нормална емоция.

Детски страхове: научете децата си да бъдат борбени

Това е добър момент да насърчите тяхната автономност и по този начин да им помогнете да повишат самочувствието си. Можете да направите това, като им предложите активна роля в разрешаването на техните страхове.

Вместо директно да им казвате какво да правят, трябва да създадете разговор, в който с отворени въпроси ги насърчавате да изразят с думи това, което чувстват. Хубавото при постигането на тази цел е, че можете да им помогнете да генерират история, която им помага да разберат какво им се случва.

Например, можете да ги попитате „Защо мислите, че се страхувате през нощта?“, „Какво би ви накарало да се почувствате по-сигурни?“ или „Какво мислите, че можем да направим, за да спите по-добре?“.

Дайте им пример за справяне с проблема

Това е една от най-важните стъпки.С други думи, детето се учи члез  наблюдения над другите хора се справят в ситуации. Като родител вие сте тяхната основна референция и страхотен модел по отношение на стилове на справяне.

Например, можете да четете детски истории, които говорят за страха на вашето дете, да гледате свързани филми или да пресъздадете сцена чрез символична игра. Като се идентифицират с героите, те могат да възприемат поредица от мисли и поведения, които ще им помогнат да преодолеят страховете си.

Себеутвърждаване

Самоизявата са наистина полезни, тъй като се отнасят към един от основните симптоми на страха: обезпокоителните мисли. Практикуването им помага за активно трансформиране на вътрешния диалог, който подхранва страха.

За да направите това, можете да създадете, заедно с детето си, няколко прости и положителни фрази, които можете да повтаряте под формата на мантра, за да му дадете смелост, когато се сблъскват със страшна ситуация. Например „Мога да го направя“ или „Ще се оправя“.

Детски страхове: дихателни техники

Дихателните техники са наистина ефективни при контролирането на физическите симптоми на страх. Това са прости упражнения, които вашето дете може да научи за кратко време и да ги приложи на практика, когато трябва да се успокои или да се изправи пред страха.

Потърсете професионална помощ

За определени ситуации насоките, които сме споделили тук, няма да са достатъчни. В тези случаи ще е необходима професионална помощ.

Когато страхът причинява голямо страдание, продължава по-дълго от очакваното или е изключително ограничаващ за детето, е необходимо, преди да приложите някоя от тези общи стратегии, да прецените какво се случва. Всъщност трябва да имате предвид, че зад техните страхове може да има ситуация на тормоз или злоупотреба. Това е така, защото ако действате само спрямо техните симптоми, може да изключите сигнала, който може да ви предупреди какво наистина се случва.

Източници: https://exploringyourmind.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts