Депресията и болестта на Алцхаймер са свързани, казват невролози

Хората с депресия може да са по-податливи на проблеми с паметта, след като започнат да остаряват, съобщава The Daily Mail

Според статистиката, около 25% от възрастните хора имат симптоми на депресия, които от своя страна са свързани с промени в мозъка


Точно тези промени ускоряват стареенето на мозъка.

Такива заключения бяха изказани от специалистите, които работят в Университета в Маями. Според учените, ако депресията започне да се лекува навреме, може да бъде избегнато развитието на деменция.

Вече е известно, доказано е и се знае: хората с болестта на Алцхаймер имат депресия, особено в ранните стадии на деменция. Освен това, депресията и болестта на Алцхаймер имат много общи симптоми.

Учените са интервюирали повече от 1000 души (на средна възраст 71 години), за да идентифицират симптомите на депресия и да определят качеството на паметта. Оказа се, че 22% са имали депресия и намалено качество на епизодичната памет. Това е един от типовете дългосрочна памет, която включва спомени за конкретни събития, ситуации и преживявания, обвързани с контекста.

Също така, за целта на експеримента, учените направили и мозъчно сканиране. Оказало се, че мозъкът на хората с депресия е много различен от мозъка на хората без симптоми на това разстройство. По-специално, депресията е била придружена от намаляване обема на мозъка, както и с наличието на 55% повишен риск от съдови аномалии в мозъка, или на повърхността му. Ако такива ненормални съдове са блокирани или разкъсани, настъпва инсулт. Между другото, по-рано експерти вече са свързали съдовите аномалии с болестта на Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Все още никой не е покорил загадъчния връх в Кралство Бутан

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?