15

авг.

Вода на бебето? Не и преди да е навършило 6 месеца

Малките бебета не бива да пият вода, не и преди да са навършили половин година, според най-новите препоръки на американските педиатри

Лекари от детския център „Джон Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, препоръчват на бебетата от раждането до навършването на 6 месеца да не се дава вода. Те обясняват, че това може да предизвика водна интоксикация, защото органите им не са достатъчно развити.

Тялото на средностатистическия здрав възрастен е съставено от 55-60% вода, а на бебето – от 75% вода.

Бъбреците имат предел и когато не могат да изхвърлят водата, тя нахлува в кръвния поток и разрежда натрия. Щом концентрацията му падне под ISO-135 mmol на литър, настъпва хипонатриемия. Симптомите й са гадене, повръщане, мускулна слабост, главоболие, сънливост, загуба на апетит, раздразнителност.

Прекомерните количества стигнат до клетките в мозъка и настъпва т.нар. водна интоксикация. Клетките се подуват, което увеличава налягането в черепа и предизвиква пристъпи.

За да си докара тази интоксикация, възрастният трябва да изпие 10-20 л за
няколко часа. При бебета и няколко милилитра могат да предизвикат проблеми. Техните бъбреци са два пъти по-малки и още не са се развили достатъчно, за да филтрират пълноценно.

Затова американските лекари съветват родителите да не дават вода на бебетата, които са на кърма. Изкуственото мляко не бива да се разрежда повече от указаното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts