влошени отношения след първото дете

30

ян.

Влошени отношения след първото дете: как да намерите баланса

Какво трябва да се направи

Не във всички случаи се случва, но има голям процент от двойките, които преживяват криза, когато стават родители за първи път. Понякога това се преживява под формата на постоянни спорове, а в други случаи води до голяма емоционална дистанция.

За много от тези двойки възстановяването е сложно и  отнема години и включва голямо страдание. Други просто не могат да се адаптират към промяната и в крайна сметка се разделят завинаги. Това обаче не трябва да е така. Като разберете етапа от живота, през който преминавате, и направите някои корекции, дори е възможно да излезете от родителството по-силни като двойка.

Причини за влошени отношения след първото дете

Липсата на сън и емоционалните промени често са причина за проблеми на двойката след раждането на бебето.

Не е случайно, че толкова много връзки се разпадат точно по това време; всъщност раждането на дете носи със себе си големи и дълбоки трансформации, които не винаги се управляват добре.

От момента на раждането ежедневието ви се променя драстично. Вече не сте двама, а трима и бебето става център на ежедневието. По същата причина времето заедно намалява драстично; почти няма моменти сами, на които да се насладите, да се забавлявате, да споделяте или просто да говорите за нещо различно от детето. Както емоционалната, така и сексуалната интимност са намалени и двойката може да страда.

От друга страна, и двамата изпитват интензивни емоции на индивидуално ниво, които, ако не бъдат споделени, могат да доведат до недоразумения, конфликти и негодувание. Майката може да се чувства сама и претоварена в ролята си, докато се справя с тежката отговорност да се грижи за малкото си дете, докато претърпява силни емоционални и телесни промени.

Бащата, от друга страна, може да се почувства отчужден и изместен и да не намери себе си в новата си роля. Съпругата му сега фокусира цялото си внимание върху бебето, като двойката остава на заден план; но може също така да чувства, че тази тясна връзка майка-дете му пречи да бъде толкова ангажиран с детето, колкото би искал.

Физическото и психическото изтощение, раздразнителността и чувството за претоварване могат да доведат до влошаване на отношенията.

Как да се справим с този проблем?

Ето някои насоки, които могат да ви помогнат да се справите с този сложен момент и да предотвратите влошаване на връзката.

Не се крийте зад фрази като „няма да ни се случи“ и говорете с партньора си какво може да се случи, как може да се почувствате и двамата и как бихте могли да се справите, ако се случи.

Важно е да сте подготвени за емоционални промени. По този начин няма да бъдете изненадани и ще можете да вземате добри решения. Ако не ги очаквате, може да ви дойде неочаквано и можете и двамата да не реагирате по най-добрия начин на създалата се ситуация.

Изразете себе си ясно и се отворете емоционално. Комуникацията сега е по-необходима от всякога. Без значение колко сте заети, наложително е да намирате момент всеки ден, за да споделите с партньора си как се чувствате.

Ако има стрес, страх, мъка, тъга или негодувание, да говорите за това открито е най-добрият вариант. Понякога е неудобно да изпитваш тези чувства в такъв на пръв поглед идиличен момент като началото на родителството, но трябва да проявиш смелост и уязвимост и да ги изразиш.

Източници: https://steptohealth.com/relationship

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts