12

юни

Верандата е визитната картичка на къщата

Верандата е и лицето на къщата, тъй като именно с подредбата на входа гостите създават своето първото впечатление

Има много дизайни и материали, но трябва да познавате техните характеристики. Така ще успеете да намерите най-добрия вариант.

Верандата трябва да изпълнява няколко функции: да повдигне вратата над земята поради основата и мазето на къщата, да осигури удобен вход на човек от улицата в сградата, да предотврати появата на мръсотия и влага от обувки, както и да предпази входа от наводнения и валежи.

Верандата може да се превърне и в допълнителен килер, място за почивка или вестибюл, така че студът да не прониквa в къщата.

Верандата е по-голямата „сестра“ на балкона, на която се радват по-мащабните жилища и eднофамилните къщи. Архитектите я определят като пристроена част към сградата, която се възприема като естествено нейно продължение. Може да бъде остъклена напълно или частично, за да се ползва и в по-студените дни. Плъзгащите се врати от прозрачно стъкло са добро решение – изолират достатъчно и в същото време пропускат дневната светлина навътре. За покрива вариантите са много. Ако къщата е в по-северен и ветровит район, той трябва да е здраво закрепен. Леко засенчване тип балдахин е несигурно при бурни ветрове. Най-стабилни са конструкциите с тенти, които се прибират. Ако са добре монтирани за стената и с оребрен покрив, те осигуряват солидна защита от слънце и дъжд. Има и различни леки покривни системи.

Верандата е външна част на къщата, в този стил трябва да е и нейният облик

На нея могат да се съберат кът за хранене, за релакс и слънчеви бани. Производителите предлагат разнообразни мебели, издръжливи на атмосферни влияния – трапезарии и ниски маси, столове, кресла, дивани.

Нужна е и зеленина в подходящи кашпи. Най-добре растенията да са комбинация – и нещо вечнозелено, и нещо цъфтящо от видове, които издържат целогодишно в по-хладни условия.

Неща, които трябва да запомните, преди да планувате верандата

Верандата, в зависимост от дизайна, е разделена на няколко вида. Необходимо е да изберете най-добрия вариант, като се вземат предвид реалните условия.

Навесите сигурно предпазват отворената веранда от валежи.

За сенници можете безопасно да използвате поликарбонат.

Козирките създават визуална лекота на конструкцията и спестяват материални разходи. Те обаче изискват надеждно закрепване и имат ограничена дължина.

Затворената веранда предпазва от вятъра и проникването на студ в жилищното пространство. Това ще струва повече, но ще ви позволи да създадете малка допълнителна стая.

Материалът за верандата се избира, като се вземат предвид неговият вид и размер, стилът на цялата къща и финансовите възможности.

Металът осигурява максимална здравина, но изисква надеждна защита срещу корозия.

Бетонът помага да се спестят пари и в същото време прави основата надеждна, масивна.

Естественият камък е най-подходящ за големи къщи и имения. Трудно е да се намери материал, който да се сравнява с него по отношение на привлекателност и издръжливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts