6

дек.

Ваксинирани срещу преболедували: кой ще прекара ковид по-леко

Сбито разяснение на специалисти коя група ще прекара по-леко новия коронавирус – преболедувалите без ваксина или ваксинираните

Засега няма единно научно мнение, нито достатъчно емпирични доказателства дали хората, които са преболедували ковид или са ваксинирани, при повторно заразяване могат да предават вируса. Това е важно, защото обикновено те самите и хората около тях смятат, че са безопасни, не носят маски и не спазват дистанция.

Хората, които са ваксинирани, имат имунитет и при повторно заразяване с коронавируса няма да се разболеят. Според някои учени обаче те могат да го предават и хора, които нямат антитела, рискуват да се заразят от тях и да се разболеят.

„Kолективен имунитет се постига при над 70% ваксинирани“, изтъква проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по mедицинска вирусология.

Така е и при други ваксини като например антигрипните – те пречат не човек да поеме вируси, а да се разболее.

Това на практика означава, че ваксинираните не са безопасни за неваксинираните

Всички трябва да продължат да спазват противоепидемичните мерки за дистанция, дезинфекция и носене на маски.

Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем към нормален живот. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме, каквото искаме, и ще затрудним вируса. Но ако сме единица сред много неваксинирани и не се спазват мерките, нещата стават
съвсем различни.

По-вероятно е ваксинирани да не са преносители на инфекцията, но няма категорични научни данни. Затова ваксинираните по-добре да носят маски.

Случаят с преболедувалите е по-различен, зависи от това те колко и къде имат антитела

Преболедувалият не може да зарази, защото самият той не се разболява. Той не може да зарази друг, защото имунитетът, който има, му пречи да се зарази отново. А и не може да разболее друг, без самия той да се е разболял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts