10

дек.

Бързо премахване на гнойни пъпки с лесни и ефективни рецепти

Подготвяте се за коледно парти старателно, но ненадейно на лицето ви цъфва пъпка

Знаете как да се избавите от нея за 2-3 дни, имате обаче само един на разположение.

Започвате трескаво да обмисляте варианти и да си припомняте магични рецепти. Само не бързайте и не стискайте веднага. Така само ще задълбочите проблема.

Ще заличите ефективно пъпката, ако знаете причините за появата й. Проблемът е характерен повече при тийнейджърите заради бушуващите хормони. Тогава мастните жлези от челото и носа работят по-активно. Но хормоните влияят на жените и по време на месечния цикъл, при бременност или нарушения в ендокринната система. Причината може да е и в неправилното хранене с голямо количество мазни храни или богати на прости въглехидрати. Повишено омазняване на кожата, недостатъчно всекидневно почистване, нервно напрежение и нарушена обмяна също може да предизвикат пъпки.

Начини за бързо заличаване на гнойна пъпка има много, сред тях и рецепти от народната медицина.

Неприятно е, но колкото е по-узряла пъпката, толкова по-лесно ще се справите с нея. Белият цвят на върха не винаги е гаранция за това. Натиснете пъпката и ако не почувствате болка, значи можете смело да се заемете с унищожаването й. Има ли болка, опитайте да ускорите процеса на съзряване с ихтиол или направете спиртен компрес. Това ще издърпа гнойта на повърхността.

Ако избързате обаче, има голяма вероятност да предизвикате оток и увеличение на възпаленото и зачервено място.

Обработете пъпката и мястото около нея с козметичен тампон, напоен със спирт. Измийте си ръцете и ги натрийте със спирт. Внимателно натиснете основата на пъпката, за да излезе гнойта. Пак почистете със спирт и измийте лицето с катранен сапун. След 40 минути нанесете на пъпката противовъзпалителен мехлем, купен от аптеката.

На сутринта би трябвало проблемът да е почти изчезнал. Ако все още има зачервяване на кожата, може да използвате лед. Най-добре е да е от билкова отвара, например от лайка или дъбови кори. Много добър ефект има и сок от алое или зелен чай.

Добре е винаги да имате във фризера ледени кубчета с антисептично действие. Така можете да реагирате и при други проблеми по лицето – обриви, зачервявания или намек за поява на
пъпка. Към 100 мл отвара от дъбови кори добавете 50 мл лимонов сок и 1 ч.л. сок от алое. Разбъркайте и веднага налейте във формички, за да се разпределят равномерно съставките.

Изпитано средство за бърза помощ при поява на пъпка е да капнете върху нея малко визин (капки за очи). Това ще снеме зачервяването за известно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts