Бързо премахване на гнойни пъпки с лесни и ефективни рецепти

Подготвяте се за коледно парти старателно, но ненадейно на лицето ви цъфва пъпка

Знаете как да се избавите от нея за 2-3 дни, имате обаче само един на разположение.

Започвате трескаво да обмисляте варианти и да си припомняте магични рецепти. Само не бързайте и не стискайте веднага. Така само ще задълбочите проблема.

Ще заличите ефективно пъпката, ако знаете причините за появата й. Проблемът е характерен повече при тийнейджърите заради бушуващите хормони. Тогава мастните жлези от челото и носа работят по-активно. Но хормоните влияят на жените и по време на месечния цикъл, при бременност или нарушения в ендокринната система. Причината може да е и в неправилното хранене с голямо количество мазни храни или богати на прости въглехидрати. Повишено омазняване на кожата, недостатъчно всекидневно почистване, нервно напрежение и нарушена обмяна също може да предизвикат пъпки.

Начини за бързо заличаване на гнойна пъпка има много, сред тях и рецепти от народната медицина.

Неприятно е, но колкото е по-узряла пъпката, толкова по-лесно ще се справите с нея. Белият цвят на върха не винаги е гаранция за това. Натиснете пъпката и ако не почувствате болка, значи можете смело да се заемете с унищожаването й. Има ли болка, опитайте да ускорите процеса на съзряване с ихтиол или направете спиртен компрес. Това ще издърпа гнойта на повърхността.

Ако избързате обаче, има голяма вероятност да предизвикате оток и увеличение на възпаленото и зачервено място.

Обработете пъпката и мястото около нея с козметичен тампон, напоен със спирт. Измийте си ръцете и ги натрийте със спирт. Внимателно натиснете основата на пъпката, за да излезе гнойта. Пак почистете със спирт и измийте лицето с катранен сапун. След 40 минути нанесете на пъпката противовъзпалителен мехлем, купен от аптеката.

На сутринта би трябвало проблемът да е почти изчезнал. Ако все още има зачервяване на кожата, може да използвате лед. Най-добре е да е от билкова отвара, например от лайка или дъбови кори. Много добър ефект има и сок от алое или зелен чай.

Добре е винаги да имате във фризера ледени кубчета с антисептично действие. Така можете да реагирате и при други проблеми по лицето – обриви, зачервявания или намек за поява на
пъпка. Към 100 мл отвара от дъбови кори добавете 50 мл лимонов сок и 1 ч.л. сок от алое. Разбъркайте и веднага налейте във формички, за да се разпределят равномерно съставките.

Изпитано средство за бърза помощ при поява на пъпка е да капнете върху нея малко визин (капки за очи). Това ще снеме зачервяването за известно време.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Фитнес по пантофи: как да спортувате у дома

Ако бебето се страхува от лекари: ето какво ще помогне