12

окт.

Бирата укротява наелектрезираната коса

Ако се върнете в час по физика, ще си спомните, че едноименните заряди се отблъскват един от друг, а противоположно заредените се привличат

Това свойство обяснява наелектризирането на косата, което е чест спътник през зимата. Всеки косъм е с положителен заряд и хвърчи във всички посоки. А това се предизвиква от студения въздух навън и отоплителните уреди вътре.

Защо тогава всяка коса не се нае-лектризира? Защото на явлението се поддава само увредената, същото се случва и при недостиг на витамини в организма. Сухата коса има нарушена структура, което води до промени в естественото положенйе на всеки косъм. При здрава те са плътно един до друг и не допускат приемането на положителен електрически заряд от външни фактори.

Има специални маски, които ще ви помогнат да репште проблема. Но преди това изхвърлете гребените и четките от изкуствени материали и
започнете да се решите само с естествени – от дърво, с натурален косъм. Сведете до минимум използването на сешоар. Приберете синтетичните дрехи в шкафа и извадете естествените. В козметиката за миене обърнете внимание на състава. Пантенол, серамиди и силикони в шампоана помагат за отстраняване на наелектризирането.

Преди да сте решили проблема, може да си помогнете с временни средства. Сложете малко крем на дланите си и го разнесете по косата. Ако се притеснявате да не се омазни косата ви, купете си антистатик. Но изберете качествен препарат, защото евтините имат обратния ефект. След временно укротяване на косата положението става още по-плашещо.

Най-бързо ще укротите косата, като я изплаквате след миене с минерална вода, в която сте добавили 3-4 капки ефирно масло от лавандула, евкалипт или роза. Те са отличен природен антистатик.

Много добър ефект има и изплакването с чай – на литър вода 300 мл отвара. Ще засилите действието му с лимонов сок или бира.

Маските с жълтък имат най-траен ефект. Смесете по 1 с.л. мед и зехтин с 1 жълтък. Добавете 5 капки лаван-дулово масло и втрийте в корените на косата 30-35 минути преди миене.

Прекрасно действа маската от 2 жълтъка, 3 ампули витамин А, по 2 ч.л. мед и бадемово масло. Нанесете по цялата дължина на косата и измийте след 30 минути с хидратиращ шампоан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts