Бебето имитира вашето изражение

Едва 42 минути след раждането бебето може да копира мимиката на лицето на възрастния

Затова е важно още от първия му ден никога да не го гледате с каменно изражение


Може да си направите експеримент и да стоите известно време над него напълно безучастно, без да мърдате и издавате звук. То ще направи същото и просто ще гледа безизразно. Но продължи ли вцепенението ви твърде дълго, детето ще започне да хленчи, да се върти неспокойно и в крайна сметка ще се разплаче. То ненавижда каменното лице, иска родителите му да са подвижни, а не застинали.

Повтаряйки мимиките им, децата имитират и чувствата на възрастните. Пресъздавайки същите процеси в нервната си система, те са в състояние да възпроизведат вътрешното състояние на възрастния. Така се развиват и опознават света на емоциите.

Докато ви наблюдават в упор, бебетата се интересуват най-много от четири изражения на лицето ви, които е полезно да им демонстрирате всекидневно, за да развивате емоционалната им интелигентност.

Първото е удивление. Широко отваряте очи, повдигате вежди, отваряте уста и за кратко застивате. Може да произнесете нещо от рода на „А-х-х-х-х…“, като постепенно повишавате тон.

Второто е усмивка. Усмихвайте се широко, искрено, така че в ъгълчетата на очите ви да се образува мрежа от бръчици.

Третото е мръщене. Съберете вежди, леко се намусете и кажете нещо като „Х-м-м-м-м…“, като постепенно понижавате тон.

Четвъртото е съчувствие – нещо средно между престорено удивено и намръщено изражение, което обикновено хората придобиват, когато казват „Ох, бедничкото детенце!“.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вещите на починалия са носители на енергетиката му

Хирологията помага в избора на професия