рецепти с патладжан

8

авг.

Рецепти с патладжан – лесни, вкусни и полезни за здравето

Патладжаните са отличен източник на фибри, витамини B1 и B6 и калий. Освен това са богати на мед, магнезий и манган. Тук ще научите лесни и полезни рецепти с патладжан

Патладжаните съдържат много витамини, минерали, както и важни за организма антиоксиданти. Тези вещества предпазват тялото от увреждане, причинено от вредни вещества като свободните радикали. Помагат за предотвратяване на много видове хронични заболявания.

Поради съдържанието на антиоксиданти в патладжана, те помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В няколко изследвания се казва, че патладжанът може да има защитен ефект върху сърцето.

Помага за контрол на кръвната захар

Според американски учени този ефект се дължи на факта, че патладжаните са богати на фибри, които преминават през храносмилателната система непроменени. Фибрите забавят скоростта на храносмилането и усвояването на захарта в тялото. Този по-бавен процес поддържа кръвната захар стабилна, като предотвратява пикове и сривове.

Други изследвания на учени от Финландия показват, че полифенолите или естествените растителни съединения, открити в патладжана, намаляват усвояването на захарта и увеличават секрецията на инсулин, което също понижава нивата на захар в кръвта. Препоръчва се умерената, но редовна консумация на този зеленчук за профилактика на диабета.

Полифенолите в патладжана могат да предпазят тялото от рак

Антоцианините и хлорогенната киселина защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. В дългосрочен план това може да помогне за предотвратяване растежа на тумора и разпространението на ракови клетки.

Заради ползите, както и заради вкуса на патладжана, може да пробвате някоя от рецептите, които ви предлагаме днес.

Ето някои лесни и вкусни рецепти с патладжан:

Салата

Продукти: 2 патладжана, олио за намазване; за заливка – 1 ч.ч. вода, 1 с.л. захар, сол на вкус, 4 с.л. олио, оцет на вкус, 1 глава счукан чесън, 1 зелена люта чушка, по 1/2 връзка копър и магданоз

Приготовление: Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете ги и оставете 20 минути. Изплакнете ги с вода и ги подсушете. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с олио само отгоре. Изпечете в силна фурна, докато омекнат и леко се зачервят. Кипнете водата, олиото и захарта. Прибавете на вкус сол и оцет. Ситно нарязаната чушка, чесъна и зелените подправки сложете, като заври. Залейте патладжаните с горещата марината. Оставете да изстинат и ги доохладете в хладилника.

С моцарела

Продукти: 2 патладжана, 300 г моцарела, 2 домата, 6 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. риган, сол.

Приготовление: Това е една от най-вкусните и лесни за приготвяне рецепти с патладжан. Нарежете патладжаните на колелца, посолете и оставете да пуснат горчивия си сок. Изплакнете и подсушете. Изпечете ги във фурната до омекване. За соса настържете доматите, добавете доматеното пюре, зехтина, ригана, захарта и солта. Наредете патладжаните в тавичка и между всеки две филийки сипете малко сос. Поръсете обилно с останалия сос и настърганата моцарела. Запечете на фурна за около 20 минути, докато моцарелата се разтопи.

Огретен

Продукти: 1 кг патладжани, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 800 г домати, 1/2 връзка магданоз, 125 мл. течна сметана, 125 г кашкавал, черен пипер,
сол, 1 с.л. олио.

Приготовление: Патладжаните нарежете на колелца, посолете и оставете да пуснат горчивия сок. Измийте ги, подсушете и сварете на пара до омекване. Лука и чесъна нарежете ситно и ги запържете в олиото до омекване. Добавете белените и нарязани на кубчета домати и наситнения магданоз. Оставете да заври. Подправете с черен пипер и сол. В намаслена тава сипете половината сос, подредете патладжаните и залейте с останалия сос. Сложете сметаната, поръсете настъргания кашкавал. Печете в умерена фурна до златисто.

Рецепта за пълнени патладжани

Продукти: 2 малки патладжана, 2 сварени намачкани картофа, 1 глава лук на резени, 40 г масло, 1 скилидка счукан чесън, 2 с.л. магданоз, 1 ч.л. сух риган или мащерка, 125 г нарязана на кубчета моцарела, 2 с.л. настърган пармезан, сол и черен пипер на вкус.

Приготовление: С белачка за зеленчуци обелете само горната страна на патладжаните. Намажете ги с олио и ги изпечете във фурна на 180 градуса, докато напълно омекнат. След като изстинат, ги срежете по дължина само в средата и с лъжица избутайте вътрешността към краищата, за да оформите широк отвор. Посолете. За пълнежа задушете в маслото лука до омекване. Махнете от огъня и добавете всички останали продукти. Напълнете патладжаните, като правите висока шапка. Колкото повече плънка има, толкова по-вкусно. Запечете ги за 20-25 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Източник: www.gastronom.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts