18

ян.

Заклинанията са стари като самото човечество

С времето за тази цел се появяват съответни ритуали, молитви и специални формули

 

Предлагаме ви няколко тайнствени древни заклинания, открити и разшифровани от археолозите.

Проклятието от Пела

През 1986 г. по време на разкопки в древната македонска столица Пела е открита плочка с проклятия. На нея някоя си Дагина проклина всички жени и моли божествените сили да й помогнат да си върне възлюбения, който иска да се ожени за друга. От 1600 намерени плочки с проклятия тази от Пела е най-древната.

Изучавайки текста, лингвистите получават потвърждение, че македонският език произлиза от дорическия гръцки.

Проклятието на крал Казимир

През 1973 г. в Краков учените отварят гробницата на крал Казимир IV Ягелончик, управлявал Полша през XV век. Вследствие на това почти всички участници в експедицията умират: от белодробни заболявания или в резултат на интоксикация на организма. Изучавайки полския вариант на „проклятието на фараоните”, специалистите откриват в саркофага смъртоносна анаеробна гъбичка.

Проклятието на Жак де Моле

През XII век тамплиерите стават една от най-влиятелните организации в Европа. По време на кръстоносните походи те натрупват несметни съкровища. С цел да сложи ръка върху тях и с благословията на папа Климент френският крал Филип IV обвинява членовете Ордена на тамплиерите в отхвърляне на Христовото учение и оскверняване на религиозните светини. Мнозина от рицарите са убити, а Великият магистър Жак де Моле е изгорен на клада през 1314 г. Обхванат от пламъците, той проклина краля и кардинала да умрат в течение на година.

Не минава и месец след екзекуцията на Де Моле, когато понтификът умира от мъчителна смърт. А в края на годината в чудовищни мъки приключва живота и на крал Филип IV. Проклятието на кладенеца на св. Ана Кладенецът принадлежи на манастир, в който живеят 12 монаси. През XVI век се разгаря териториален спор между настоятеля на светата обител Делвани и неговия съсед Хю Дарси. Скоро настъпва период на жестоки репресии и разпускане на манастирите. Крал Хенри VIII разрушава манастира и заповядва да бъдат избити монасите.

Тогава света Ана слиза от небесата и се изкъпва в кладенеца. Водата в него става лечебна и с нейна помощ монасите се излекували.

Според легендата Делвани проклина Дарси, след което пада мъртъв. В течение на три месеца синът на Дарси умира от неизвестна болест, а самият Дарси е разорен. Година по-късно той също е открит мъртъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts