Усложненията по време на бременността зависят от пола на детето

Учените от университета в Кеймбридж смятат, че пола на детето може да предвиди риска от определени усложнения

От тяхното изследване става ясно, че момичета, увеличават риска от прееклампсия (усложнение характеризира с високо кръвно налягане и появата на белтък в урината)


Момчета увеличават риска от вътрематочно забавяне на растежа, свързано с необходимостта от цезарово сечение и неврологични заболявания при деца, пише Дейли мейл.

Специалистите изучавали проби от плацентата и кръв от около 4000 майки. Учените са открили: генетичните профили на плацентата се различават в зависимост от пола на детето. Един от гените, чиято активност е свързана с пола на бъдещото дете, контролира нивото на важен метаболит – спермин. Жените, които са били бременни с момичета, са имали повече от този метаболит. По-малко е било неговото количество при бъдещите майки, които са били бременни с момчета.

В допълнение, плацентарните клетки на жените, които са били бременни с момчета, са чувствителни към токсичните ефекти на лекарството, блокиращо производството на спермин. Чрез нивото на метаболита може да се определи рискът от усложнения. Високото ниво на спермин е свързано с прееклампсия, а ниското ниво – със забавяне на развитието на фетуса.

Добре е да се знае, че здравословното хранене по време на бременност може да предпази бъдещето на бебето от алергии

Изследователи от САЩ са интервюирали 145 майки. Жените разказали на учените за тяхната диета по време на 24-та до 28-та седмица от бременността. След като експертите направили прегледи на децата. Оказало се, че съставът на микрофлората на нероденото дете зависи от храненето на жената по време на бременност, съобщава The Daily Mail .

Децата, чиито майки по време на бременността са хапвали повечко риба, месо и морски дарове, рядко страдат от хранителни алергии. Причината за това е добрия състав на бактериите в червата им. Специалистите също така установиха, че плодовете и зеленчуците в диетата на бъдещата майка намаляват броя на полезните бактерии в организма на децата, родени естествено. И благодарение на червеното и обработеното месо, броят на тези бактерии при деца, родени с цезарово сечение, се е увеличил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

бели зъби

4 вредни навика, от които зъбите ви стават по-жълти

Като Феникс от пепелта се раждаме отново на всеки седем години