Странният „живот“ на реликвите

Реликвите играят важна роля в религията

Реликвите са нещо повече от разпадаща се плът или мръсно парче плат. Тези предмети се превръщат във физическо въплъщение на присъствието на Бога на земята

Кърпата на Вероника

Според преданието неръкотворното изображение на лика на Христос се появява върху кърпата, която света Вероника Му подава, докато Той носи Своя кръст на Голгота, за да изтрие лицето си. Оригиналът е изгубен, запазени са само копия…

Кърмата на Дева Мария

Свещената кърма е много популярна реликва през Средновековието. Построена е цяла църква край Витлеем върху камъка, който по чудодеен начин побелява, след като на него попада млякото на Мария. Според друга легенда свети Бернард се моли пред статуята на Мадона, когато от гърдите й направо в устата му попада мляко. Бутилки с чудната течност са разпръснати из цяла Европа.

Зъбът на Буда

След като Буда е кремиран, левият му кучешки зъб е открит сред пепелището от неговата ученичка Кхема, която го дава на крал Брахмадат. Това поражда легенди, най-популярната сред които е, че притежателят на зъба има божествено право да управлява кралството Брахмадат. За правото да притежава реликвата, се пролива много кръв. Днес зъбът се съхранява в няколко златни кутийки, които се отварят само при специални церемонии.

Кръвта на свети Януарий

Св. Януарий е обезглавен край кратера на вулкана Солфатара през 305 година. Кръвта му събира жена на име Евсебия и я донася в Неапол. Тя се изважда от гробницата три пъти в годината и хиляди се събират, за да станат свидетели на чудото, когато засъхналата кръв се втечнява. Известни са случаи, когато това не се случва в установения ден – това се смята за знамение за бедствия. През XX в. чудото не се случва три пъти: през 1939 г. – преди началото на Втората световна война; през 1944 г. – преди изригването на вулкана Везувий; през 1980 г. – преди силно земетресение.

Плащът на Мохамед

В светилище в Кандахар от XVIII в. се съхранява уникалната мюсюлманска светиня – наметалото на пророка Мохамед.

Гробницата на тримата влъхви

Останките на тримата влъхви, пристигнали в Кьолн през 1164 г., след като св. Елена ги събира в Йерусалим. Гробницата представлява украсен със златни пластини троен саркофаг. Това е най-голямата гробница в западния свят.

Ръката на св. Тереза Авилска

Света Тереза изиграва удивителна роля в Испанската гражданска война и диктатурата на Франко. Тя е символ на пропагандата на жестоката му идеология. През февруари 1937 г. Франко придобива ръката на св. Тереза. Той я носи със себе си навсякъде и я държи под възглавницата си. Умира през 1975 г., стискайки реликвата.

Главата на Екатерина Сиенска

Св. Екатерина Сиенска има видение, че Иисус и дава безименния си пръст, направен от собствената му плът. Екатерина умира от изтощение на 33 години в Рим. Жителите на Сиена
искат да я откарат в града и да я почитат. Но като не успяват да се сдобият с цялото тяло, отрязват главата й и я слагат в чувал. Когато стражите залавят крадците, откриват в чувала само розови листенца.

Светата плът

Най-ранната поява на светата плът на Иисус е през 800 г., когато Карл Велики я представя на папа Лео II. Реликвата е открадната в Калкута през 1983 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Иисус и Иса – прилики и разлики

Вижте Чернобил и Припят, навярно най-призрачното място на света (СНИМКИ)