Майката на късмета е добрата подготовка

Ако някой ден националистическите партии успеят да прокарат в парламента закон за забрана на турцизмите в българския език, може да изчезне думата „късмет“

За привличане на нещото, което се нарича така, открай време има суеверни ритуали. Има и безброй мъдрости, изречени от умни хора. Като ги анализирате, ще разберете, че майката на късмета е добрата подготовка

Обмисляте, предвиждате максимално много вероятности за развитие на ситуацията, работите здраво и ето – той идва.

Само ви се струва, че така може да е във всичко друго, но не и в любовта. Че в нея си има чист късмет – да се озовете в подходящото време на подходящото място, вие да забележите него или нея, той или тя да ви забележи, да се окажете сродни души, да се обикнете, да се съберете, да заживеете дълго и щастливо. Излиза, че доста условия трябва да бъдат изпълнени, за да разчитате само на нещото, наречено късмет. Май е по-разумно да му се помага.

За да се случи късметът, е нужно самочувствие. Това ще рече да сте убедени в собствената си ценност като човек, който заслужава да бъде обичан и да обича.

Има един психологически трик – метод на салфетката. Може спокойно да я замените с лист хартия. Носителят не е важен, важното е на него да идентифицирате своите силни страни.

Очертайте ръката си върху салфетка или лист хартия. Помислете и напишете пет от вашите най-силни страни – по една на всеки пръст. Бъдете честни, няма смисъл да лъжете себе си. Защото след това ще трябва да избирате коя от силните си страни да прилагате, когато решавате проблем.

Е, ако 5 пръста не ви стигат, очертайте другата си ръка и върху всеки пръст напишете още свои предимства. Все пак не прекалявайте, за да не изпадате в колебание. Може върху дясната ръка да напишете силните страни, които са важни в личния ви живот, а върху лявата – онези, които ви помагат в професионалния.

Изглежда малко детинско, но въпросният метод на салфетката се препоръчва от психолози

За пръв път го прилага психиатърът Викрам Пател. Ефектът му е доказан, защото индиецът е преподавател по техники за когнитивно-поведенческа терапия.

С редица изследвания е установено, че идентифицирането и прилагането на силните страни на характера подобрява психичното здраве, увеличава удовлетворението от живота и шансовете за успех. Организацията GoZen е дотолкова убедена в метода на салфетката, че тази пролет започна инициатива за популяризирането му. Освен това призовава всеки, който усвои тази техника и е доволен, да я преподаде на друг човек и да го помоли да направи същото за свой роднина, приятел, колега.

Методът работи много просто. Всеки човек си има силни страни. Когато ги запише по този начин, те са видими като на длан в буквалния смисъл. Щом има нужда да ги използва, поглежда салфетката или ги визуализира в главата си и бързо избира най-подходящата за ситуацията.

Нямате си гадже. Или си имате, но не се разбирате добре, обаче ви е страх да се разделите с него, защото късметът ви може да не проработи и да не си намерите друго. Я да видим какво можете да напишете върху пръстите си.

Върху палеца – умна (съобразителна, интелигентна, комбинативна).

Върху показалеца – успешна професионалистка (образована, пробивна, убедителна).

Върху средния пръст – борбена (упорита, смела, решителна).

Върху безименния – грижовна (всеотдайна, обичлива, предана).

Върху кутрето – хубава (чаровна, стройна, секси).

При всичко това защо да нямате самочувствие?

Когато сте в лошо настроение, извадете салфетката или листа и прочетете какво пише върху всеки от пръстите. Ще се почувствате много по-добре. Не е нужно даже да го правите буквално – може да запаметите картинката и в тежък момент да я извикате в съзнанието си.

Следващия път, когато се изправите пред трудност, изберете пръст. Използвайте своя силна страна, за да пристъпите към решаване на проблема.

Вие сте хубави, умни, успешни, борбени, грижовни жени. Какво ви липсва, за да не ви хареса онзи мъж, който ви е така симпатичен. Визуализирайте в главата си как хващате пръста, на който пише „борбена“, и се приближете към обекта.

Пътьом раздвижете палеца, т.е. силната си страна „умна“, и измислете как интересно да го заговорите, за да ви обърне внимание. За да продължите разговора, спомнете си какво пише на показалеца ви и извадете нещо от професионалния арсенал. В подходящ момент покажете колко сте грижлива. А от само себе си се разбира, че през цялото време той вижда колко сте очарователна.

По същия начин действайте, когато имате да решавате въпроси със съпруга си. Като идентифицирате за силна своя страна хладнокръвието или търпението, може да преодолете всеки проблем, без да стигнете до скандал.

Още по-добре, ако върху дланта си напишете с едри букви думата „оптимистка“. Нали сте чували за самосбъдващо се пророчество – мисли добро и ще се случи добро.

Доказано е – това много помага на късмета.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 вечни правила за стилно и класно мъжко облекло

Модни техники и съвети за грим: сезонни и класически