26

юни

Дискалкулия: когато две и две не е равно на четири

За първи път за дискалкулията като самостоятелно заболяване се заговаря едва в началото на този век

През 2001 г. във Великобритания официално е призната за неспособност към обучение. Дискалкулията е вписана в Международната класификация на заболяванията, но сред специалистите липсва единно мнение дали разстройството да се смята за болест, или не. При това е напълно възможно да се направи разлика между дете с този проблем и дете, което просто изпитва трудности с математиката. При дискалкулията на човек му е трудно само с математиката, докато по другите предмети общото ниво на интелект и успеваемост може да е високо.

При дискалкулията възниква и феноменът на негативната памет

Децата с това разстройство запомнят грешките си по-често от правилните отговори. При това изпитват панически страх да останат насаме с математическите задачи. Независимо от възрастта такива хора трудно се адаптират в социума, изпитват и повишена тревожност.

Причината е в гените!

Като правило, дискалкулията е вродена. Обикновено дете с такава диагноза има родител, който също зле се справя с математиката. Но се случва и в семейства на хора, които сравнително добре се справят с математиката.

Дискалкулия може да се развие и вследствие на психологически травми

Например, ако детето постоянно е обвинявано и наказвано за грешки, насила е карано да учи цифрите, това може да доведе до неувереност, затвореност и нежелание да изучава предмета. А впоследствие – и до дискалкулия.

Неспособността за смятане може да се прояви в зряла възраст, когато детските градини, училищата и университетите са останали в миналото. Понякога това се случва поради сериозни черепно-мозъчни травми. При тежки увреждания на мозъка се проявява крайната степен на разстройството – акалкулия. Човек не е в състояние да изпълнява прости аритметични действия, бърка при изписването на числата и при устно смятане.

Детските невропсихолози посочват голямото значение на консултацията с училищния психолог при дискалкулия. Той може да установи рисковите групи на ранните етапи на обучение, да направи индивидуална консултация. Не забравяйте, че ако на вас или на вашето дете не му е съдено да стане счетоводител или програмист, то със сигурност го очаква светът на творчеството…

Източник: www.understood.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts