Вижте какво не трябва да говорите по време на изповед

Изповедта – това е свещено тайнство, в което участват двама – човек, взел решение да си признае неправилни постъпки и мисли, и свещенослужител.

Последният изпълнява ролята на посредник, неговата задача е да помогне на човека да се покае пред Бога. А да съди и наказва – това не е негова работа.

Подготовка за изповед

Не се препоръчва да се оправдавате. Иначе каква изповед ще бъде, когато човек не се счита отговорен за направеното от него. Оправданието: „Случи се ето какво. И ето кой в най-голяма степен е виновен, а не аз.“ Ако ти не си виновен за нещо, не говори за него.

За какво не трябва да се говори по време на изповед

Свещениците смятат, че никога не трябва да се говори за другите. Няма значение кой е повлиял на твоето решение да извършиш грях, преживееш греховно чувство, да затаиш греховни мисли.
Ние молим Бог за прошка за греховете си. В това се състои същината на изповедта.

Какво трябва да говорим по време на изповед

Трябва да съобщите какъв грях сте извършил. При това не е задължително да разкажете по какъв начин сте го извършил. Често дори е излишно. Смята се, че Бог вижда и знае всичко. Основното е да се разкайвате, да кажете къде именно сте сгрешил.
Свещеникът се явява посредник. Той ще ви изслуша и ще се помоли за душата ти. Подробности относно свършения грях на него не са му особено необходими.

Може да се разкайвате за всякакви грехове, както големи, така и малки. Всяка простъпка, даже незначителната, е малко камъче, което тежи на душата, което постепенно формира голям товар.
„Съществува един много важен момент в подготовката за изповед – това е да преодолееш страха да бъдеш осъден от свещеника. Знаейте, че свещеника няма да го удивите. Той всеки ден приема десетки изповеди. Също така на свещеника му е забранено да нарушава найната на изповедта. Това, което е казано на изповед – това е тайна.“

„Ще ви бъде показано мястото, където ще се извърши изповед. Към вас ще се приближи свещеник, ще ви прочете преди изповедална молитва, ще ви напомни за искреността на молитвата. След това ще се приближите до масичка, на която има кръст и святото Евангелие, ще се прекръстите три пъти, ще целунете кръста с Евангелието и ще кажете името си, което е било кадено при кръщенето.“
Тогава свещеникът изслушва изповедта, след края покрива с епитрахил главата на каещия се и чете молитва. След това този, който се е изповядал, се кръсти и отново целува кръста и Евангелието. След това трябва да помоли от свещеника благословия“. Така протича изповедта в църква.

Какво ще стане, ако скриете нещо от свещеника? „Случва се човек от вълнение и/или от срам да скрие някой грях. Товава вместо опрощение може да бъде осъден от Бог. Тогава е необходимо да съберете смелост и отново да пристъпите към изповед и да разкажете както е истината. Помнете, че се изповядвате пред Бог, а той знае за всичко извършено. Него не можеш да го излъжеш.“

Главният принцип на изповедта – това е да бъдем искрени и честни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Забавете стареенето: Старостта започва от сигнали в мозъка! Важно е да се поддържа психологическата възраст

Анализ показа най-ефективния подход към загубата на тегло