24

окт.

Утешителното бонбонче създава лоши навици

Или той е гневен и дави негативните чувства в алкохол. Ами мама и тате лошо са ги учили от малки


Голяма грешка е, когато детето плаче, ядосва се, капризничи, да се опитвате да го утешите или разсеете, като му предлагате любима храна или напитка. Така не само не го успокоявате по най-добрия начин, защото го лишавате от възможност да разбере и да се справи с чувствата, ами му създавате и лош навик. Синът или дъщеря ви свиква, че може да си достави моментно удоволствие и да преживее негативните емоции.

Вярно е, че любимата храна или напитка ще предизвика щастие. Особено пък ако е сладка. Но както от опит знаете, това няма да реши проблема. Лошият навик обаче ще остане вкоренен. Ще го възпроизвежда тийнейджърката, която се е скарала с гаджето си, и ще унищожава индустриални количества шоколад. А пък бесният заради нещо си тийн надали ще пие сокче, както му давахте на 5, по-вероятно е да избере бира, даже плюс твърд алкохол в добавка.

Психолозите посочват, че тези уж безобидните случки с бонбон, шоколад или напитка за утешение всъщност са много опасни. Щом мама и татко постъпват така, значи това е правилният начин за справяне. Порасналото дете или възрастният несъзнателно си го припомня и прибягва до него, намирайки убежище в нещо познато, което го е спасявало и ощастливявало като малко. Бонбонът вероятно е вървял заедно с прегръдка, но кой ти да мисли точно за това в стреса си. Каквото и да казват днес родителите, каквото и да знае самият вече зрял човек, то се оказва недостатъчно силно, за да промени навика поне в първоначалния момент.

Затова съветът е да учите детето как да се справя с емоциите, но никога, дори и в най-напрегнати ситуации да не го залъгвате с храна и напитка.

Може да му дадете вода, да поговорите и когато вече е по-спокойно, пак да стигнете до бонбон или заедно да се захванете да приготвяте разни гастрономически изкушения. Но не ги предлагайте в първия момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts