30

дек.

Умението да събуждате детето е почти толкова важно, колкото и да го приспивате

Не използвайте заповеднически тон, не му викайте бързо да скача от леглото. Не вдигайте рязко щорите, не палете ярко осветление, не дърпайте насила малкия човек към банята


Накратко, не започвайте деня с отрицателни емоции. Педиатрите казват, че за детето хубавото и спокойно утро означава хубав ден, хубавият ден означава хубава вечер, тя води след себе си спокойна нощ, а спокойната нощ означава здраво дете. Ето защо се старайте сутрините да са винаги приятни.

Дайте време на хлапето да се протегне и да се поизлежава няколко минутки, за да се подготви емоционално за окончателното събуждане. Оставете го да се прозява. При прозявките в мозъка постъпва повече кислород и той се разсънва по-бързо.

Измислете си сутрешен ритуал. Той трябва непременно да е приятен. Прегърнете детето, помасажирайте го по гърба, ръцете, краката. Изпейте песничка, поборете се в леглото. Ако спи с играчка, започнете да будите съненото мече, което не иска да става.

Попитайте какво му се яде за закуска, с какви дрехи иска да отиде на училище. Започнете да правите гимнастика още в леглото, като го накарате да протяга ръце и крака, да завърти глава наляво и надясно. За разсънване може да си устройвате състезание по бързо обличане. Повечето момчетата си падат по такива игри и скачат от леглото. Така и обличането ще стане по-лесно.

На момиченцата може да предложите да пробват нова дрешка или да им направите нова прическа, ако станат веднага.

По-големите ученици може да се запалят от идеята да гледате заедно изгрева на слънцето или да водите график на температурите, като ставате в точно определен час всяка сутрин. Така детето хем ще изучава природата, хем ще свикне да се буди по едно й също време. Постарайте се да приготвяте ароматни закуски – вкусната миризма на любими лакомства ще помогне на малкия ученик да се събуди в добро настроение.

За разсънване помага и жълтият цвят. Според психолозите той зарежда с енергия и влияе добре на активността на детето. Може да приложите методите на цветотерапията, за да помогнете на сина или дъщерята по-лесно да стават сутрин.

Нека първото, което видят щом отворят очи, да е жълт предмет – мека играчка, картинка с едри жълти плодове или нарисувано на стената голямо слънце. Понеже на повечето деца им се налага да стават още по тъмно, след първи¬те няколко минути разсънване запалете лампите в стаята на детето и в съседните помещения. Ярката светлина ще помогне за по- оптимистично настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts