косопад

27

сеп.

Стресът има ли влияние върху вашата коса?

 

 

Стресът оставя голяма следа върху красотата и здравето на косата ви. Ако толкова много косата ви е страдала от стрес, представете си какви щети е оставила върху останала част от тялото.

коса
Ако забележите и един от следващите симптоми, тогава сериозно трябва да помислите как да контролирате нивата на стрес

Косата ви пада постоянно
Телогенната алопеция е медицинското име за загуба на коса, причинена от екстремен стрес. Смяната на работата, раждане или дори грип може да се окаже причината за загубата на коса. Разбира се, косата пада на всички, но доколко е нормално?
Ако забележите паднала коса 2 пъти повече от обичайното и продължава повече от 2 седмици- причината, може би, е стрес. Алопецията е нарушение, при което имунната система атакува космените фоликули и въпреки че точните причини не са известни, стресът е известен провокиращ фактор.

косата
„Неправилната и нездравословната диета въвежда тялото в състояние на оцеляване, консумацията на енергия отива в спестяващ режим и растежът на косъма се забавя“, обяснява дерматологът Линдзи Бордоне

Да увеличите дължината на косата е почти невъзможно
Редица учени се опитват да разберат причината и откриват ,че отново стресът е основният фактор. Когато сме под напрежение, започваме да приемаме нездравословни храни- например цяла кутия със сладолед, сладко, мазни продукти, „бърза храна“ и други. Заблуждаваме се ,че тези храни изземват стреса и без да усетим се превръща в навик. Когато водим този начин на живот- забавяме растежа на косата.

Линията на косата започва да пълзи до върха на главата
Ако начинът ви на живот е много напрегнат и нямате достатъчно време да си почиствате косата, опашката може да се превърне в постоянна прическа. И ако тя е твърде стегната, с течение на времето, космените фоликули могат да се повредят. Не затягайте опашката твърде стегнато и пускайте косата си преди лягане.

трихотиломания
Това са доста редки случаи, но ако забележите такива несъзнателни действия, е необходимо да се обърнете към дерматолог или психиатър

Вие буквално разкъсвате косата си
Около 1 % от хората страдат от трихотиломания- разстройство, при което човек има склонност да разкъса собствената си коса, най-често в състояние на тревожност.

Каквато и да е причината, не я пренебрегвайте!
Ако подозирате, че именно стресът е причината за развалянето на косата ви, направете среща с лекар, за да премахнете опасните причинители- например хормонални проблеми, анемия и други. Концентрирайте се върху методите за отстраняване на стреса- за един ден няма да се случи чудо, но трябва да предприемете първата стъпка. И колкото по-рано, толкова по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts