18

дек.

Смяната на памперса е време и за общуване с бебето

Само че бебешкият живот се състои именно от тези моменти, които се редувате периоди на сън и игра


Тогава защо бързате? И какво казвате на бебето? Че нямате търпение да се освободите от скучните задължения, които изпълнявате механично, вместо да се възползвате от шанса да градите отношенията си с детето.

Спрете да бързате и му отдайте цялото си внимание, говорете, кажете, че очаквате то да ви помага, докато го преобувате или къпете, че заедно вършите тази важна работа. За бебето постоянството, повторяемостта, регулярността са много съществени. То става неспокойно и нервно, ако животът не върви според установения режим. Затова се постарайте във всяко действие, свързано с грижите за него, да има предсказуемост, следване на едни и същи правила. Само така то ще се чувства сигурно и в безопасност, ще се учи да предвижда какво ще се случи в следващия момент и дори ще взима участие според възможностите си.

За да няма стрес за вас и за детето, си пригответе предварително всичко необходимо – чисти памперси, мокри кърпички, дрехи. Чак тогава сложете бебето на дъската за повиване. От този момент цялото ви внимание трябва да е насочено само към него, не допускайте нищо да ви разсейва. По същия начин действайте преди къпане – сложете в банята, каквото ви е нужно и напълнете ваничката, преди да донесете бебето.

Помогнете му да се съсредоточи над предстоящото. Спрете за миг, направете пауза, за да може и то да се подготви. Дайте му време да установи зрителен контакт с вас, да следи действията ви, да се „изкаже“, по някакъв начин да ви заговори, а после и вие му отговорете.

Бавните движения са много важни, те създават у детето усещане за спокойствие. Ако намалите темпото, то ще ви наблюдава и постепенно ще изучи всеки етап от рутинното занимание. Когато повтарящите се етапи му станат добре познати, то ще е наясно отрано какво се случва и ще е спокойно.

Дори да ви е трудно да си го представите сега, но само след няколко години вашето момиченце или момченце ще започне да се къпе и облича само. Ако от най-ранна възраст се грижите за тоалета му бавно и спокойно, по-бързо ще свикне да се грижи самостоятелно, уверено и сръчно за себе си.

Постоянно обяснявайте на бебето какво вършите. Не е задължително подробно да коментирате всяко действие и да бъбрите прекомерно, защото то ще престане да ви слуша. Но му кажете какво ще се случи след миг: „Знам, че си гладно, затова отивам до кухнята за шише мляко“ или „Време е за измием главичката, първо ще я намокря, моля те, наклони я назад.“

Ако през цялото време обяснявате какво правите, бебето ще знае, че ще го предупредите какво следва и няма да има никакви изненади. Разговорите му помагат и да гради доверие към околните.

Освен това децата се учат да говорят и когато някой разговаря с тях. Гледайте го в очите и реагирайте на жестовете и звуците, които издава. Така полагате основите на пълноценното ви Общуване през целия живот.

Давайте му време за обмисляне. Докато го преобувате, къпете или храните, правете паузи преди всяко следващо действие, за да осъзнае какво се случва. Не го изненадвайте, почакайте да разбере какво сте му казали и да се подготви. Ако трябва, изчакайте минутка, повторете какво смятате да правите и отново му дайте време. Постепенно то ще се научи да ви дава знак, че е готово за следващата стъпка.

Осигурете постоянство във всекидневните грижи. Не си мислете, че на бебето му доскучава от едни и същи повтарящи се действия. Напротив, то ги обожава. С времето започва да ги разбира, очаква всяка следваща приятна манипулация и заедно с вас участва в грижите за тоалета си. Затова е добре преобуването, къпането и храненето да стават в едни и същи часове всеки ден.

Предотвратете външни вмешателства, докато обгрижвате бебето, защото това са специални моменти, които трябва да прекарвате насаме с него, без да бързате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts