4

фев.

Светлината на празника Лихтмес

Лихтмес се отбелязва на 2 февруари и съвпада с християнския празник Сретение Господне

Празникът Лихтмес ознаменува края на зимата и началото на пролетта. На него хората се молят за плодородие и добро време. Особен акцент в молитвите се отдава на благоприятните пожелания за реколтата от лен.

Осветените в този ден свещи са с огромно значение – смята се, че те пазят посевите от бури и градушка, а хората – от болести и внезапна смърт, и въобще от всичко лошо. Затова в този ден не се пали електрическа светлина и горят само свещи. Ролята им е да възпламенят светлината на слънцето. Колкото повече свещи горят в този ден, толкова по-ласкаво ще е слънцето през цялата годината.

Лихтмес е мъжки празник. В този ден мъжете обличат елегантни дрехи – по възможност фрак или смокинг, към които са препоръчителни бели панталони и цилиндър, а на врата връзват цветен шал. Празникът започва в 10 ч. сутринта. Господата се събират в пивниците, където се угощават с печени домашни колбаси, пресни кифлички, посипани със семена лен, и бира.

На лихтмес жените се стараят да довършат ръкоделията си и да ги демонстриращ една на друга. Смята се, че домакинята, чиято работа е най-старателно извършена, ще се сдобие с най-голяма реколта през годината.

Кулминацията на празненствата е шествие, в което хората призовават зимата да си отива. В него участват развеселените от закуската мъже. То се оглавява от „грахова мечка“, събудила се от зимния си сън. Водят я на въже, а тя ругае тъмните сили и се шегува с възрастните и с децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts