18

окт.

Психология на грима и облеклото (само за жени)

Според д-р Грей, щом искате обаче да изглеждате по-безпомощни пред мъжете, може да се облечете по-пестеливо


Неговите експерименти са установили, че другите са по-малко склонни да нараняват хора с кожа, изложена на показ, и са по-склонни да ги защитят.

Трето изследване сред 100 жени пък сочи, че дрехите притежават психологическа сила. По тях другите ви посрещат, както гласи поговорката, понеже вие излъчвате сигнали дали сте щастливи или нещастни.

Когато са депресирани, мнозинството жени се спретват с дънки и някакво размъкнато горнище. Само една трета носят дънки, когато са на седмото небе. А щом са в приповдигнато настроение, дрехата е винаги по мярка, от качествени тъкани и в светли цветове. Тогава елегантните обувки, бижутата и шапките са също много популярни.

„Щастливите жени искат да подчертаят фигурата си и да бъдат забелязани. Депресирани губят интерес как изглеждат и не желаят да изпъкват – посочва проф. Катън Пайн, съавтор в проучването. -Много от жените, които изследвахме, са установили, че могат съзнателно да влияят на настроението си чрез дрехите, които носят.“

Не само облеклото, но и гримът променя начина, по който публиката гледа на жените. Мъжете възприемат сполучливо гримираните дами като излъчващи повече престиж. Жените възприемат другите жени, които носят грим като по-доминантни. Това са резултати от изследване, проведено в Университета на Стърлинг, Шотландия, ръководител на което е Виктория Милева – социален психолог от български произход.

Екипът слага стандартен грим на женски лица с помощта на компютърен софтуер. После кара участниците в експеримента да класират жените на снимките по скала, оценяваща няколко качества: привлекателност, престиж и доминантност.

Повечето мъже и жени имат консенсус за привлекателността. Но се оказва, че двата пола се различават в преценката за престижа и доминантността. Единствено мъжете приписват повече престиж на гримираните жени. Жените им приписват повече властност.

Учените провеждат втори експеримент, за да изследват дали възприятието за доминантност от страна на жените е свързано с ревност. Резултатите показват, че дамите наистина изпитват повече ревност спрямо жените, които носят козметика. Гримираното лице на една жена се интерпретира от жените като знак, че тя е по-привлекателна за мъжете и по-промискуитетна, коментира Милева.

По-промискуитетна означава по-склонна безразборно да сменя партньорите си.

Та изводът от това изследване е, че като искате да впечатлите мъж, гримирайте се стилно. Но ако вече ще се срещате с проектосвекървата, бъдете много пестеливи с рисуването на по лицето си, за да не ви сметне за шафрантия, с извинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts