12

апр.

Презадоволеното дете лесно губи интерес

Сякаш нищо не може да привлече и да задържи дълго вниманието му, след няколко минути започва да скучае и да иска нещо друго

Чудите се дали това не е сигнал, че развитието му не върви в правилна посока.

В детската психология състоянието се определя като липса на познавателен интерес.

Най-благоприятната възраст за развитието на този интерес са онези ранни години на постоянното „Защо“, на безкрайните въпроси. Родителите не бива да ги игнорират и потискат, защото в предучилищната и началната училищна възраст това може да стане причина за липса на интерес към околния свят.

Според специалистите друга причина може да е пресищане и презадоволеност с вещи, информация, забавления. Детето има всичко – от изобилие на играчки до изобилно внимание от родители и роднини. Възрастните не виждат нищо лошо в това, смятат, че изразяват по този начин любовта си.

Изобилието обаче предивизвиква пренебрежение към вещите и хората, намалява познавателния интерес, престава да е източник на радост

В предучилищна възраст лишенията в разумни граници подтикват развитието на находчивост, въображение, предвидливост. В сюжетно-ролевите игри например липсващите играчки се заменят с предмети: пръчката става нож, кубчето – стол или къща, камъчето – автомобил. Отрупате ли детето с играчки, то няма нужда да търси и да измисля. И ще му е трудно да избере какво иска. Направете си експеримент – поканете няколко деца на гости и им дайте всичките играчки. Ще ги разхвърлят из цялата стая, ще ги разгледат, но няма да могат да решат с какво да се заиграят. Ще загубят интерес и така играта ще свърши, преди да е започвала.

При учениците пък потокът от информация, който тече от електронните джаджи, от разнообразни усещания при игри с компютър също гасят познавателния интерес. Затова винаги търсете баланса между разумния недостиг и неразумното изобилие, съветват психолозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts