20

дек.

Преди да пуснете бебето да пълзи

Отстранете пречките и го пуснете да опознава света

Пълзенето е важно, защото развива личностни качества като целеустременост и самостоятелност. Освен това е чудесна гимнастика, която укрепва мускулите, подобрява координацията, повишава устойчивостта на нервната система.

Здравото бебе започва да се придвижва самостоятелно между 4 и 8 месеца. Няма особено значение дали е пропълзяло на 5 или на 7, важното е да си е попълзяло около 3 месеца, преди да проходи. Много педиатри препоръчват бебето да се пусне на пода от 4-месечна възраст и по-голяма част от бодърстването да прекарва там.

Ако подът е студен или хлъзгав, покрийте го с подходящо по размер шалте. Следете детето да е в удобни дрешки, които не ограничават свободата на движенията му. Ако памперсът пречи на придвижването и в стаята е достатъчно топло, може да го махнете за известно време.

Поставете играчки на различно разстояние от бебето. Не прекалявайте с количеството, 3-5 на брой са достатъчно, иначе то ще изгуби интерес. Разположете ги така, че част от тях то да може да достигне, като се върти, а други – само ако се придвижи напред. Може да го подмамите с играчката, която е най-отдалечена. Направете го с усмивка, като лекичко я поклащате или натискате, ако издава звуци.

Отначало бебето ще се протяга към играчката, ще се върти в кръг по корем, ще пробва претъркулване от корем по гръб и обратно. После ще усвои Стойката „на четири крака“ и от тази позиция ще започне да се клати напред-назад, засилвайки се към желания предмет, докато успее да се изхвърли напред. Следващият етап от усвояването на пълзенето е придвижването назад.

Постепенно, след няколко месеца упражнения, бебето ще овладее пълзене в исканата от него посока. И ще го прави все по-бързо из цялата къща, а това ще му доставя огромно удоволствие.

На този етап от развитието му трябва прилежно да следите за чистотата в дома и да отстраните всички опасни предмети, както и да обезопасите ниските контакти.

Никога не хокайте бебето, че е изпълзяло там, където не трябва. Напротив, радвайте се на активността му. Това ще му помогне да заобича тялото си, да се научи да го управлява, да расте силно и здраво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts