25

окт.

Повишаване на психологическата устойчивост без хапчета и стимуланти

Всъщност става дума все за едно и също – да не позволявате нещо да ви разклати толкова силно, че да загубите способност да работите


А неща, колкото щеш: сприхав шеф, колеги, на които не им пука, ама в онзи смисъл – не им се работи, претенциозни клиенти, несговорчиви партньори, куп задачи и всичките спешни.

Има хиляди хапчета и природни стимуланти, които вдигат имунитета на организма, а за повишаване на психологическата устойчивост – нито едно. Освен ако не броите успокоителните, но ще стане като във вица за онзи пациент, на когото лекарят излекувал с тях диарията. Човекът продължавал да се нааква, ама вече не му пукало.

Експертите по кариерно и личностно развитие казват нещо подобно – че лекът за повдигане на психологическия ви имунитет е в собствената ви глава. Там е ключът не само да оцелеете, но и да просперирате при и след всякакви сътресения.

Първото и най-важно е да приемете, че реалният професионален живот не е низ от успехи. Случва се и крах даже, дори и да полагате максимални усилия. Дори и да проявявате предвидливост, да имате план Б и т.н. детайли от рецептите на тема „Как да се предпазим от провал „. След провал устойчивият човек намира сили да се вдигне, да си направи необходимите изводи и да продължи напред. Неустойчивият се срива и изпада в самосъжаление.

Между другото, психологическият имунитет може да бъде сринат и от успех. Като някой се самозабрави след него, свършен е

Това, което отличава човека със здрав психически имунитет от останалите, е, че той разбира кръговрата на живота: понякога е сред победителите, друг път е сред губещите, но независимо от резултата не се отказва да преодолява разочарования и страхове, за да преследва своята цел. Единственото нещо, от което наистина се страхува, е да пропусне да се възползва от възможност, която се е открила пред него, изтъкват специалистите по личностно развитие.

Второто е да се изолирате от вируси. Както внимавате какво пипате и често си миете ръцете, за да не хванете грип при епидемия, така гледайте рядко да се докосвате до хора, които ще ви заразят с негативизъм. Не е лесно, защото такива субекти вероятно има сред колегите и партньорите ви. Но ги избягвайте, колкото можете.

Контактът с честни, решителни, оптимистично настроени личности доказано подобрява вашия психологически имунитет. Тези хора ви заразяват с устойчив модел на поведение и ви делегират успех. Ако не през цялото време, поне в обедната почивка може да изберете да общувате точно с такъв колега вместо с някое мрънкало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts