18

авг.

Особености на националната лъжа

Това влечение към лъжата се обяснява не с тяхната поквареност, а западния манталитет


За европееца да каже, че нещата вървят зле, е все едно да се подпише под собственото си безсилие и да демонстрира пълната си несъстоятелност. Затова и лъжат, за да милите, че всичко при тях е и „вери гуд“.

Българите, напротив, обичат да се оплакват, че нещата не вървят. При това в 90 случаите преувеличавайки своите нещастия. На второ място в „рейтинга на лъжата“ се оказва мъжката благородна лъжа: „Разбира се, че те обичам“. Освен това, за да не разстройват съпругите и приятелките си, както и за да избегнат продължителни спорове, европейците най-често заявяват на своите избраници:„Тази рокля изобщо не те прави дебела“.

Утешителното е, че европейците лъжат главно безобидно, за да не огорчат събеседника си. Българите пък лъжат най-често заради спасение. Кой български мъж няма да се застъпи за съседа си, който се е прибрал у дома призори с неуверена походка.

Ако се вярва на анкетата, британците пратенически не изкривяват информацията за своите доходи и за работата си. За разлика от българите, които според експертите обичат да украсяват своето резюме. За да заловят лъжльото, работодателите са готови на всичко. В това число прибягват и до използване на детектори на лъжата. Според доставчиците на тези апарати напоследък търсенето им е нараснало десет пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts