15

окт.

Овладейте езика на тялото по време на интервю за работа

Погледнете в очите човека, който ви задава въпрос

business, career and office concept – smiling businesswoman at job interview in office

Гледайте уверено, но не се вторачвайте -това предизвиква неприятно чувство.

Не шавайте много, като започне разговорът. Не е нужно да седите като истукани, но прекомерното местене на тялото, оправянето на дрехите, докосването на косата или
лицето, играенето с пръстите, тиковете издават неувереност и нервност.

Не кръстосвайте крака. Така позата ви ще стане по-фриволна, отколкото е нужно. Ако сте жена, може да кръстосате глезените. Много внимавайте докъде ще стигне полата ви. А по-добре идете с панталон.

Усмихвайте се, но не се хилете. Усмивката е много важна, когато е подходяща. Но когато е прекалено честа, може да издаде притеснението ви или да оставите впечатление, че не взимате нещата сериозно.

Променяйте интонацията. Като говорите, гласът ви трябва да е спокоен, но не монотонен. Безцветният глас ще направи и най-умните думи скучни. Трябва да използвате разнообразие от тонове, за да привличате внимание. Помнете, че сте при непознати и не си позволявайте особеното си чувство за хумор например – да се шегувате със сериозен тон.

Правете жестове, но не ръкомахайте като вятърна мелница. Жестовете трябва да подкрепят и подчертават думите ви. Не бива обаче да изглеждат заучени, а естествено идващи ви. Това се постига с много репетиции пред огледалото. Те ще ви помогнат цялостно да се държите по-уверено, така че не си ги спестявайте – представете си какво могат да ви питат и отговаряйте, сякаш наистина сте на интервю.

Накрая отново се ръкувайте. Ако интервюиращият или главният от групата заобиколи бюрото или масата и ви подаде ръка, е възпитан човек и сигнализира, че сте му направили добро впечатление. Може и да е само възпитан. В случай, че не стане и не ви подаде ръка, дори да се наложи да се ръкувате през бюрото или масата, вие непременно подайте ръка. Така правят възпитаните хора.

При излизане се огледайте. Проявете интерес към обстановката, както и да е минало интервюто според вас. Все пак това може да е вашето следващо работно място -50:50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts