17

фев.

Навиците, които са полезни за мъжете, но дразнят жените

Занимания, стимулиращи ума му

Това звучи толкова научно и възвишено, че няма как да го оспорите. Проваляте се обаче, като стигнете до конкретиката. Много ви дразни този мъж, който, изтегнат на дивана, решава кръстословица или судоку. Но това наистина оздравява мозъчните му функции. ” Когато хората се занимават със стимулираща дейност, тя тренира мозъка, като го предизвиква да използва различни стратегии, които актививират различни негови мрежи. Тези хора имат по-голям и по-силен когнитивен резерв. Това изгражда буфер в мозъка, който го прави по-устойчив срещу намаляването на интелектуалните способности в по-късна възраст”, обяснява проф. Линда Клер. Може да не ви се вярва, че просто решаване на разни главоблъсканици е борба срещу евентуална деменция примерно, но щом на мъжа ви му харесва, не мърморете.

Също и срещу навика му да гледа телевизия. Не е лошо да се размърда – физическата активност се отразява добре на дълголетието, доказано е. Но и пред екрана се топят калории според научно изследване.

Мъжете обаче изгарят повече, твърдят авторите на проучването. Те мерили какво се случва при двойки, които са хапнали по порция пържени картофи, съдържаща 600 калории, а после се занимавали с различни дейности – спорт, работа, домакинстване.

Няколко от двойките имали задача да седят на дивана и да гледат любимите си предавания.

И познайте какво се случвало: мъжете изгаряли по около 640 калории, а жените само около 290. Гадост, но експертите я обясняват с това, че дамите имат по- малко мускулна маса и тя не е толкова гладна за енергия.

Връзката с майка му

Дори да не прави винаги онова, което казва свекърва ви, помнете, че неговата пъпна връв никога не е докрай отрязана на чисто биологично ниво. Като му пилите нервите заради мама – независимо какъв е конкретният повод, вие сякаш задрасквате 9 месеца от живота му.

Учените твърдят, че формирането на психиката започва от зачеването и човек има спомени от утробата. Бебето чува, усеща, вижда, преживява. Майката му представя света още през деветте месеца от бременността. След раждането връзката между тях остава все така силна, докато между бащата и детето трябва тепърва да се създава. Още един фактор за близост през целия живот е, че тъкмо майката предава гените на интелигентността. Пренася ги Х-хромозомата, а жените разполагат с две за разлика от мъжете.

Всичко това важи и за момичетата, и за момчетата, но според учените връзката на синовете винаги е по-специална, защото първият женски образ в живота им е майчиният

Откакто се помнят, тя им е давала подкрепа и сигурност. Съвсем естествено и като зрели мъже й имат безгранично доверие. В общуването си със собствената любима подсъзнателно се питат какво би казала или на¬правила майка им в тази ситуация. И постъпват точно така.

Няма смисъл да обвинявате любимия си за това, нито да ревнувате. Тормозите го и рушите здравето му, защото посягате на същността му.

Вашето мълчание

От вас лъха хлад като от фризер. Какво има, пита той. Нищо, отвръщате вие. По тона ви любимият трябва да разбере от нищо нещо – че сте му сърдити. Дори много сърдити, щом сте сменили обичайно си мърморене или спорене с ледено мълчание.

Даже да има вече силно развит музикален слух за тоновете в гласа ви, той може би още да не се е научил да чете мислите ви. Не го измъчвайте, защото и за него, и за вас е много по-здравословно да се скарате. Вероятно ще разрешите проблема, но и да не случи, ще изхвърлите отрицателната енергия. В първия момент ще почувствате горчивина, но скоро ще усетите облекчение. А натрупването на негативни чувства доказано уврежда психиката.
Според изследванията на социолога Джоузеф Грени двойките, в които партньорите преглъщат това, което искат да изкрещят в лицето на половинката, се разделят 10 пъти по-често в сравнение с онези, които разговарят и дори се карат.

Това, което не казваме, е по-лошо от това, което казваме, твърди Грени. В неговите дългогодишни проучвания повече хора споделят, че провалът на връзките им се е дължал на недостатъчно добра комуникация с партньора – при около 25%. Че причина за раздялата са били скандали посочват под 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts