родители

16

фев.

Мозъкът на тийнейджър: как да разберем по-младото поколение?

 

 

Рационалната част на човешкия мозък достига пълното си развитие до 25 години. Нещо повече, последните проучвания показват, че мозъците на възрастните и юношите разботят по различен начин. При възрастните, процесът на мислене се осъществява с префронталната кора. Това е частта от мозъка, отговорна за рационалното вземане на решения и осъзнаването на дългосрочните последствия. Тийнейджърите обработват информацията с помощта на амигдала- частта от мозъка, отговорна за емоциите.

депресия
Ако подозирате, че детето ви е депресирано, не отлагайте консултацията със специалист

В мозъка на юношата, връзките между емоционалния център и центъра за вземане на решения са все още на етап развитие, тоест не са на едно и също ниво. Ето защо, когато те преживяват силен емоционален стрес, не могат да обяснят това, което чувстват.

Какво трябва да направят родителите?
Родител- основният пример за подражание на едно дете. Разбира се, приятелите също имат голямо влияние върху тях, но начинът, по който се държите и как подхождате към различните ситуации, им прави голямо впечатление.

Обсъждането на последиците от техните действия помага на подрастващите да свързват импулсивното мислене с фактите. Това помага на мозъка да създава връзки и да следва установения модел.

семейство
Покажете на детето си, че може да се обръща към вас и да ви споделя, когато се колебае какво решение да вземе в някои трудни ситуации

Напомняйте им, че те са издръжливи и компетентни. Трябва да ги уверите, че могат да променят неблагоприятните ситуации. Припомняйте им за трудностите, които в началото са изглеждали непреодолими, но с течение на времето са се развили добре.

Научете повече за нещата, които ги вълнуват. Това не означава, че трябва да станете почитател на хип-хопа, но когато покажете, че сте заинтересовани от неговите влечения, ще демонстрирате интереса към него като човек.

Родителите често реагират на проблемите на децата си, като дават съвети или ги обвиняват. Но това принуждава детето да се затвори и да не споделя абсолютно нищо за своите преживявания и трудности.Като родител, трябва да му осигурите емоционален комфорт и безопасност за откровения и да може да ви има доверие.

Признаци за проблеми

дете
Депресията е сериозно заболяване, което може да има животозастрашаващи последици

Естествено е за тийнейджърите да се чувстват депресирани за няколко дни. Но ако забележите значителни промени в настроението или поведението на детето си за повече от две седмици, това може да означава по-сериозна причина, включително депресия.

 

Вашият тийнейджър се нуждае от вашата помощ, дори и да не го показва. Необходимо е да го подкрепяте по пътя на израстването и детето ви да стане отговорно и независимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts