18

авг.

Мащерката е идеално средство за застаряваща и повехнала кожа

Маските с нея са източник на витамини и минерали, ефективно действат при козметични проблеми


Избавят от възпаления и пъпки, стягат и освежават стареещата кожа, изглаждат тена, свиват порите на мастните жлези.

Антиоксидантните свойства на мащерката са 40 пъти по-големи отколкото на ябълката. Затова активно неутрализират свободните радикали, забавят темпа на стареене на клетките, препятстват развитието на кожни заболявалия.

В състава на билката влиза витамин К, който се използва за укрепване на капилярите и лечение на хематоми. Антибактериалните масла тимол и карвакрол помагат при псориазис и успокояват раздразнената кожа.

Фенолкарбоновите киселини активизират обновяването на клетките. Бета-каротинът помага за заздравяване на пъпки, прави кожата равна и свежа. Мащерката е богата и на витамините А, С и Е – основни помощници за запазване на младостта.

За маски може да използвате както прясна, така и сушена мащерка. Не я прилагайте по-често от веднъж в седмицата, след 2 месеца направете пауза от 6-8 седмици. Билката има свойствата да боядисва и лицето ви ще потъмнее, ако прекалите.

При застаряла кожа и разширени пори смесете в термос по 1 с.л. мащерка, лайка, магданоз, копър, листа от невен и от роза. Залейте ги с 2 чаши вряща вода. След час прецедете течността, леко изстискайте тревите и ги сложете на топъл слой върху лицето. Покрийте с марля, намокрена с отварата. След 40-45 минути измийте с топла вода и нанесете подхранващ крем. Ако използвате сушени билки, трябва първо да ти смелете с блендер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts