21

юли

Луничките: какво знаем за тях?

 

Отношението към луничките започва да се променя. Все повече модели от световните подиуми, знаменитости и дори актьори защитават уникалността на своите петънца. Все повече жени се сбогуват с дебелите слоеве крем и започват да показват луничките си с гордост.

лунички
Луничките най-често се появяват по бузите, носа, ръцете и горната част на раменете

Какво представляват луничките?
За еклинидите- научното име на луничките- трбва да благодарите на майка и татко. Те са рецесивен знак и това означава, че трябва и двамата родители да бъдат носители на този белег, за да се появи и при вас. Всъщност, те представляват безвредна мутация на MC1R гена, който регулира пигмента.

луничките
Луничките се наблюдават както при възрастни, така и при деца.

От какво се повлияват луничките?
Бебе с лунички? Това е невъзможно! „Рождените белези и знаци могат да присъстват при раждането, но в никакъв и случай луничките“, споделя дерамотолът Денски Енглеман. Те се появяват и увеличават бройката си когато са изложени на слънце, обикновено около 7-8 години.

Как да защитите кожата си?
Не се отпускайте! Наличието на лунички при бледа кожа показва повишения риск от рак на кожата. Посещавайте дерматолога си 2 пъти годишно и никога не оставайте под Слънцето без защита. Препоръчва се да ползвате слънцезащитни средства с поне SPF 30+.

лентиго петна
Ако имате петна Лентиго, не се притеснявайте- най-често те са безвредни и не застрашават вашето здраве


Не сте сигурни дали това са лунички или Лентиго петна?

Луничките стават по-ясно изразени на Слънце и по-малко забележими без него. Лентиго петната, от своя страна, изглеждат по-тъмни от луничките и запазват цвета си независимо от слънчевата светлина. Тези петна могат да се премахнат с корен от Женско биле. Ако са упорити се препоръчва помощта на фототерапията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts