20

окт.

Лоши думи, груб език: трябва ли да бъдат толерирани, ако се използват от деца?

Родителите не трябва да толерират грубия език, колкото и той да носи облекчение в кризисни моменти


Нито призовава мама и татко да се правят, че не чуват какви ги ръси детето им. Псувните не бива да бъдат тема табу – върху тях да се постави забрана без обяснения. И за мръсните думи трябва да важи един от основните принципи на възпитанието – че правилата трябва да бъдат разбрани, за бъдат спазвани.

Е, няма да ви е лесно да обясните на 4-годишния си син етимологията на „Мамка му“, тънката разлика между „ега си“ и „е.а си“ и други подобни, но при усилията нека ви крепи мисълта, че така се грижите за социалното му развитие.

Между другото психологът д-р Ричард Стивънс коментира защо точно ругнатите носят облекчение при стрес и болка, а не просто някакво „ох“, „ах“ или друга дума.

„Нормалният език е свързан с кортекса – най-външната част на лявата половина на мозъка. Псуването активира по-дълбоките пластове на мозъка, които са по-тясно свързани с емоциите“, казва британският учен.

В своя експеримент с ледената вода обаче той е установил още нещо, което трябва да ви накара да научите детето как да ограничи неприличните изрази. „Ако човек често използва груб език, в екстремни ситуация естествените обезболяващи процеси в организма не се задействат. Мозъкът не отчита нищо необичайно“, пояснява д-р Стивънс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts