11

фев.

Лечебни маски с червено цвекло: супер рецепти за упорити кожни проблеми

Лечебните му свойства си известни още от времето на Хипократ. Заради многобройните си микроелементи е безценно и за красотата


Цвеклото има най-вече подмладяващ ефект. Съставките му възстановяват обменните процеси в клетките и забавят процеса на стареене. Витамин С активизира изработването на колаген и еластин, по този начин изглажда бръчките и стяга контура на лицето. Калият има хидратиращо действие и поддържа оптималния воден баланс на клетъчно ниво. Пектинът отговаря за еластичността и гладкостта на кожата. Растителните фибри защитават от инфекции и външни дразнители като слънчевите лъчи и замърсителите от въздуха. Куркуминът в цвеклото е в ролята на пилинг, а бетаините не само овлажняват, а и поддържат еластичността на кожата.

Заради всички тези свойства
маските с цвекло са универсално средство за красота, което практически няма противопоказания. Все пак бъдете внимателни, ако по лицето имате ранички.

Основното правило при приготвяне на домашната козметика е да не използвате цвеклото в чист вид. Заради силния му цвят лицето може да добие червеникав оттенък. Препоръчва се добавянето на бели съставки, като ги подбирате според типа на кожата или в зависимост от желания ефект.

При нормална кожа смесете 1 с.л. настъргано сурово цвекло, 1 ч.л. сметана и 1 жълтък. Нанесете на лицето и измийте със студена вода след 15 минути.

Ако кожата ви е склонна към възпаления, към 3 с.л. сок от цвекло добавете по 1 с.л. настърган суров картоф и овесено брашно. Разбъркайте добре, при нужда сипете малко вода. Намажете дебел слой на почистено лице и измийте с хладка вода след 15-20 минути.

На суха кожа много добре действа маска от варено 2 часа цвекло. После го настържете и смесете равни части цвекло, мляко и сок от алое. Добавете 1 ч.л. силна настойка от жълт кантарион. Нанесете, след 15 минути измийте с хладка вода и сложете хидратантен крем.

За мазна кожа настържете малка глава сурово цвекло. Добавете същото количество сметана и разбъркайте добре. След като се намажете, изчакайте пълното изсъхване на маската. Измийте с топла вода.

Избелва и изравнява тена смес по 2 ч.л. сок от цвекло и краставица с 1 с.л. сметана. Натрийте добре лицето и измийте със студена вода след 15 минути.

Още по-добър избелващ ефект има смес от равни количества настъргани цвекло и хрян, разбъркани с вода до получаване на консистенцията на сметана. Наложете на лицето и измийте след 15 минути. Ако усетите силно парене, веднага отстранете маската.

От цвекло може да си направите лосион за тонизиране. Смесете равни количества сок от зеленчука и мляко. Натривайте почистената кожа, преди да сложите обичайните си крем. Може да съхранявате в хладилника до 4-5 дни.

За всекидневно почистване на лицето използвайте смес от 3 с.л. настъргано цвекло и половин чаша натурално кисело мляко.

Скраб за всеки тип кожа си направете от пасирано цвекло и овесени ядки (1:3). Нанесете на чиста и напарена кожа за 10 минути. Правете процедурата два пъти в седмицата в продължение на 2 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts