18

юли

Колко вода трябва да пият децата в жегата?

Това е съвет от педиатрите. Увлечено в игри, детето не усеща, че е жадно


Нужното количество вода се изчислява по формула в зависимост от теглото и възрастта. Правилото е, че до 1 година, бебето трябва да изпива в денонощието 130-150 мл течност за всеки килограм от теглото си. След това нормата е 100-120 мл течност за всеки килограм от теглото, като се смята, че по-голямото дете получава течности и с храна, плодове, сокове.

Препоръката е родителите да дават чиста вода. Ако предлагате минерална, нека да е с етикат „детска“, защото другите видове може да не са с подходящ минерален състав. Водата от всеки извор има различен състав от соли, а някои са във висока концентрация. Ако детето пие такава вода, тя ще затрудни работата на бъбреците му. Може да доведе и до чревни проблеми.

Минералният състав задължително се изписва на етикета на бутилката. За малките деца е добре съдържанието на соли в питейната вода да не е по-високо от 200-400 мг/л.

Плодови сокове трябва да се предлагат отделно, а не като напитка по време на хранене. И тогава е добре да са прясно изцедени.

За да се уверите дали детето пие достатъчно течности, наблюдавайте урината му. Ако цветът й е наситено жълт, а миризмата е остра, това е сигнал, че не получава достатъчно течности и трябва да пие повече. Ако тя е светложълта и без миризма, няма причина за тревога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts