17

юни

Кои са светите символи на вярата?

Православието е много древна религия, като в нея голямо внимание се отделя на иконите. Особено се почитат неръкотворните ликове, появили се по чудодеен начин, чийто създател е неизвестен


Обикновено явяването на такива икони се съпровожда и с други чудеса – видения и пророчески сънища.

ЧУДОТВОРНИТЕ ИКОНИ

Съществуват много икони с неизвестен автор, чиято поява е истинско чудо. Такива образи се наричат неръкотворни и са особено потичани от вярващите, тъй като са чудотворни.

Официалната наука отрича съществуването на този феномен, може би защото не може да го обясни. Някои специалисти предполагат, че изцеленията се дължат единствено на самовнушението на вярващите. Но чудотворните икони са известни от незапомнени времена и продължават да лекуват болни. В историята има немалко непонятни факти, които не могат да бъдат обяснени с обикновено самовнушение. Затова феноменът на чудотворните икони продължава да е тайна и днес.

МИРО

Друго удивително явление, свързано с православните икони, е т.нар. мироточене. При него върху иконата по необясними причини започва да тече благоухаеща течност – миро. Случаи на мироточене има и в древността, и в настоящето, но са много редки.

Напоследък зачестяват съобщенията за поява на мироточене по някоя икона, но не всички според свещениците са чудо. Това се потвърждава от случаи, когато мироточат не само икони, но и езически идоли и дори образи на съмнителни личности.

Според свещеници, изследващи феномена, не всеки случай на мироточене свидетелства за божествено чудо. В много ситуации явлението може да е предизвикано и от диаметрално противоположни сили с цел изкушаване на хората и отклоняването им от пътя на истинската вяра. Затова свещениците призовават да бъдем внимателни и предпазливи.

В редица случаи е налице и напълно обичайно обяснение. Понякога „кръвта”, появяваща се върху иконата, е само шеллак, който се разтопява под въздействието на високите температури и избива на повърхността на изображението. Външно тази смола може да изглежда страховито, ако не се знаят особеностите в процеса на изработването на иконите и подготовката на дървесината.

Трябва да се отбележи, че в редки случаи стават неща, които действително могат да бъдат наречени чудо. Но такива инциденти с мироточене на иконите според народните поверия предвещават бедствия и трудни времена. Официалната наука не е намерила обяснение за тези феномени.

СВЕЩЕНИТЕ ИЗВОРИ

Друго тайнствено явление с религиозен характер са свещените извори, притежаващи лечебна сила. Такъв извор се казва още аязмо. Появата им се свързва с дейността на свети подвижници. Водата им е лечебна, затова хората изминават километри, за да се умият или да пият от осветената вода. В миналото с такава вода са запълвани т. нар. баптистерии, където се е извършвало тайнството кръщение.

На територията на нашата страна има немалко такива извори, които са известни не само сред вярващите, но и сред останалите хора. Аязмо има в Чекотинския манастир „Свети Архангел Михаил“, в Бачковския, Рилския и Троянския манастир, в Патриаршеския манастир във Велико Търново и на много други места.

Изследването на водата, взета от различни свещени извори, показва, че в състава й обикновено присъстват йони на среброто, както и на други минерали, влияещи благотворно върху човешкия организъм. Освен това структурата й е правилна за разлика от тази на обикновената вода.

Въпреки това чудесата на православието, в това число и на свещените извори, продължават да са загадка, която няма логическо обяснение.А значи подобни явления трябва просто да се приемат като реалност, тъй като те действително съществуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts