сива кос

29

дек.

Кога ще ми посивее косата: 7 популярни митове и факти

 

 

1.Ако са се появили първите сиви косъмчета, сте на път косата ви да посивее.

МИТ

Това твърдение не важи за всички хора“, казва д-р Собел. До 30 години на много хора се появяват сиви косми. И въпреки че някои имат все повече и повече сиви коси всяка година, други могат да останат на този „начален етап“ години наред или дори десетилетия.

2.Ако отскубнеш едно сиво косъмче на негово място ще израснат 2 сиви косъмчета.

МИТ

Изваждането на сивите коси не увеличава броя им. Но на мястото на сивата отстранена коса ще расте отново сива“, казва д-р Собел. И все пак, не бързайте да правите това.

сива
Не изваждайте сивата коса, защото това може да увреди космения фоликул, а след това няма нищо да израсне от него- нито сива, нито нормална коса

3.Възрастта, в която косата на майка ти посивява, ще е приблизителната възраст, когато и твоята коса ще стане сива.

ФАКТ

„Наследствеността до голяма степен определя кога ще ни посивее косата“, казва Собел. Но дори генетиката не работи като часовник- околната среда също играе важна роля.

4.Пушенето и Слънцето предизвикват по-ранната поява на сиви косми

ФАКТ

Ултравиолетовите лъчи и вредните химикали от цигарите могат да увредят косата и да причинят изчерпване на меланоцитите- пигментни клетки, които определят цвета на косата“, обяснява Собел.

старост
Това е още една причина да се откажете от пушенето и да не забравяте използването на слънцезащитни продукти

5.От стрес ще ви посивее косата!

Частичен факт

Ако в еженевието сте подложени редовно на стрес и се чувствате напрегнати през повечето време, това ще предизвика по-бързото посивяване на косата. Споделяйте чувствата с вашата половинка до себе си, която се явява най-важната част от живота ви.

6.Постоянното боядисване на косата ускорява процеса на посивяване

МИТ

Това е напълно невярно, тъй като боядисването на косата няма нищо общо с нейното посивяване. Въреки това, здравето на косата може значително да се разклати от прекомерни експерименти с боя, така че не забравяйте за ежеседмичните подхранващи маски за коса и други добри навици за внимателна грижа за къдриците.

7. Ако още на младини ви се появи сива коса, това означава, че ще остареете по-бързо от вашите връстници.
 

МИТ

„Ако сте един от многото, които забелязват първите сиви коси още на 30-годишна възраст, не се притеснявайте, д-р Собел уверява че това няма нищо общо с преждевременното стареене- по-вероятно с наследствеността ви.

Извод: Ако генетиката и външните фактори все още имат роля в скоростта и времето на сивеене, останалите знаци по този въпрос са почти неоснователни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts