паническа атака

11

ное.

Как най-бързо да се успокоим по време на паническа атака?

 

 

Паническите атаки най-често се появяват при много силно чувство на страх и тревога. Началото на паническите атаки е внезапно, като пикът им е около десетата минута. Средната продължителност обикновено е около 30 минути. Понякога могат да са кратки, циклични или пък да продължат с часове.

Симптомите най-често са:
*Внезапна промяна в температурата– при прилив на адреналин се наблюдава втрисане или горещи вълни
*Болки в областта на гърдите– асоциираме с болката при инфаркт. Разликата е, че когато се успокоим, тя изчезва
*Гадене, световъртеж, замаяност
*Силен страх, който почти ни парализира
*Задуха– трудности при поемането нормално на въздух. Много е важно дишането да се нормализира и да стане равномерно
*Учестено сърцебиене
*Обилно потене– особено на дланите

Ето 3 тънки хитрости, които помагат при паническа атака:

лед
При паник атака се активира симпатиковата нервна система

1. Хитрост с леда
Необходимо е да поставите леден компрес под очите, точно над скулите. Оставете компреса да стои около 30 секунди. Дискомфортът ще ви отвлече вниманието от неприятни мисли. Студеното в тази област на тялото провокира отпускане на парасимпатиковата нервна система. Това води до забавяне на дишането и сърцето, което ще ви помогне да си починете.

2.Хитрост с негативните мисли
Напишете всички отрицателни мисли, които ви тревожат на един лист хартия, например „Винаги правя всичко лошо“ . След това често поглеждайте този лист. Изследвания показват, че нашите мисли често имат негативно отношение към нас самите. Запишете тези лоши мисли, анализирайте ги адекватно и ги изхвърлете от главата си.

представяне
По този начин много скоро ще постигнете мир и хармония в тялото си

3.Хитрост с представата за изкачване
Седнете, затворете очи и дишайте дълбоко. Представете си всеки един детайл от бавното ви изкачване по спиралното стълбище: осветление, звуците на стъпките ви. Колкото по-дълбоко се потапяте в представянето на това действие и ситуация, толкова повече отвличате мозъка си от обезпокоителни мисли.

Тази паническа атака може да влоши начина ви на живот до голяма степен
Голяма част от пациентите се затварят в домовете си и напълно отказват да излязат оттам без придружител, престават да ходят на работа, загубват контакт с приятелите си, защото не искат да излизат от вкъщи. Те стават напълно зависими от присъствието на поне един близък човек до себе си. Пациентите започват едно постоянно обикаляне по лекари и болници. Това води до трайна десоциализация и задълбочаване на проблема. Но, при положение, че паническата атака е напълно овладяемо състояние- вие можете да разрешите този проблем напълно сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts