9

мар.

Как да съобщите на шефа, че напускате?

Давахте всичко от себе си, не само се справяхте прилично с отговорностите си, ами постигахте успехи

Шефът ви обаче не се скъсваше да ви хвали, не получавахте увеличение на доходите. На хоризонта не се виждаше възможност за повишение.

Като разумен човек решихте да се погрижите за себе си. Поогледахте се, кандидатствахте за работа в друга компания. Вече имате предложение за по-висока заплата и за позиция, която е крачка напред в кариерата ви.

Като отговорен и етичен служител отидохте при шефа, за да му съобщите, че напускате и да дадете предизвестие.

И изненада – този човек се оказа направо влюбен във вас. Хвали ви, прелъствява ви, сваля звезди, твърди, че ще ви повиши. Само и само да не напускате.

Ако сте зяпнали от учудване, затворете уста. Днешният шеф си е същият като вчерашният, който не даваше знаци, че е впечатлен от представянето ви и се готви да ви възнагради. В бизнеса не може да е като в любовта и във всекидневния битов живот, когато често се случва човек да оцени нещо едва когато го загуби.

Дайте си малко време да се поздравите и да потънете в задоволство от себе си. Все пак на малцина се случва да избират между две страхотни възможности.

Времето за тези щастливи чувства обаче трябва да е кратко, защото имате да мислите спокойно и мъдро какво решение да вземете.

На шефа отговорете точно това – че имате нужда да мислите, но понеже сте изненадани от предложението му, искате още една среща, за да зададете въпроси, които го конкретизират.

Седнете и си напишете предварително какво да попитате шефа. Не бъдете подозрителни, но имайте едно на ум. Неговата цел е да ви задържи, да се откажете да напускате. Има риск да ви обещае разни неща, а после да не ги изпълни. Постарайте се да постигнете максималното и да си го гарантирате.

Усетите ли, че началникът увърта, не му давайте кредит на доверие. Нали помните, че и вие, и той сте същите хора. Променило се е само едно обстоятелство – искате да напуснете. Когато то изчезне, шефът може да престане да ви цени въпреки пламенните си уверения.

Не допускайте и да ви репетира, като се позовава на лоялност, признателност,
привързаност към колегите и т.н. Щом постъпвате, както трябва – давате предизвестие, довършвате задачите си и т.н., нямате основание да сте гузни. А пък опитите да ви вмени чувство за вина не говорят, че иска да ви задържи, понеже ви оценява високо като специалист.

Като изясните всичко около офертата и сте сигурни, че шефът ще го изпълни, направете анализ кое е по-добре за вас в дългосрочен план – да останете или да започнете в новата фирма.

На първо място опитайте да прогнозирате къде ще имате по-сигурни перспективи. В крайна сметка надали смятате повишението в старата работа или позицията ь новата за върха в кариерата си.

Стъпките в йерархията и по-високите доходи обаче не са всичко, от което имате нужда. Да се развивате като професионалист, да учите нови неща, да срещате предизвикателства, да правите промени в дейностите, които вършите всеки ден, да ви е интересно, да ви ентусиазира – всичко това също е важно. Предимствата на по-високото заплащане и по-авторитетната позиция ще се изчерпят бързо, ако осъзнаете, че тази работа не е за вас, защото не се чувствате по-доволни. Накратко, трябва правилно да прецените къде ще сте по-щастливи.

Не на последно място, разгледайте с кого ще работите. Ако докато сте смятали, че нямате друга възможност за повишение, не сте се интересували много от новия шеф и новите колеги, сега съберете информация за тях. От огромно значение е да работете с хора, които споделят вашите ценности и цели. Важно е да бъдете с началник и с професионалисти, от които може да черпите опит. При това имайте предвид, че винаги е по-добре да отидете на ново място. На старото сте взели, каквото си заслужава да се вземе.

Вероятно трябва да мислите и да решавате бързо, но бъдете хладнокръвни и не се поддавайте на никое от двете противоречиви чувства – нито на нормалното желание да останете в позната среда, нито на еуфорията да поемете ново предизвикателство.

И да, като човек с опит отчитайте, че внезапно избликналата обич и висока оценка за вас у началника са малко закъснели. Подобен мениджър и подобна фирма не ги очакват блестящи перспективи, щом нямат верен подход към най-ценния капитал -служителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts