1

окт.

Как да спрем купуването на отпадъци?

Потребителите по целия свят се интересуват все повече от рециклирането на отпадъци

Когато избират продукти и стоки в магазините, те все повече отчитат екологичните характеристики – това са резултатите от проучване, проведено от Euromonitor International.

Повечето от анкетираните потребители – около 78% – заявиха, че биха предпочели продукти в „зелен“ пакет, ако струват същите като обикновените. Освен това около 74% от потребителите заявиха, че са готови да купят „зелени“ продукти, ако не са по-ниски от традиционните по качество. Около 28% от потребителите заявиха, че ще купуват продукти, които са по-малко вредни за околната среда, дори на по-висока цена.

Ние като екологично отговорни клиенти можем сами да намалим количеството на отпадъците.

Ето само няколко прости съвета, които ще ви помогнат да не купувате допълнителен боклук в допълнение към продуктите.

  1. Купувайте продукти с най-малко опаковки. Опаковките трябва да се използват предимно за транспортиране и съхранение на продукти, а не да стават повод за закупуване на стоки. Например изберете плодове и други насипни стоки, опаковани без допълнителни пакети от пластмаса или пяна за еднократна употреба.
  2. Ако е възможно, изхвърлете опаковката. Някои продукти не се нуждаят от допълнителна опаковка – например диня или банани не е необходимо да се слагат в допълнителна опаковка.
  3. Откажете се от допълнителни пластмасови торбички за еднократна употреба, които ви предлагат на касата. Производството и изхвърлянето на такива торби причинява значителни екологични щети.
  4. Ако все пак сте закупили найлонова торбичка, не я изхвърляйте – използвайте я у дома за опаковане или за следващото си пазаруване.
  5. Купувайте насипни стоки в опаковката си за многократна употреба. Например, контейнер за салата или торбичка за ядки може да се вземе у дома. Когато купувате стоки в насипно състояние в предварително подготвена опаковка, не произвеждате излишен боклук и в допълнение спестявате пари за опаковки за еднократна употреба.
  6. Когато влизате в магазина, оставете чантата си в склад, вместо да я опаковате в пластмасова опаковка.
  7. Когато отидете в магазина, вземете със себе си платнена или синтетична торбичка или закупени преди това пластмасови торбички – това ще намали количеството боклук и няма да е необходимо да харчите пари за нови торби. Освен това торбичките за многократна употреба са по-трайни и ще издържат по-дълго.
  8. Не купувайте така наречените „биоразградими“ пакети. Много магазини, желаещи да „озеленят“ имиджа си, предлагат на клиентите уж безопасни за околната среда опаковки. Всъщност това са обикновени пластмасови торбички, в които просто има добавка, която ги унищожава. Всичко това няма нищо общо с действителното разлагане и изчезването на отпадъците в околната среда. Освен това безопасността на такава добавка не е доказана.
  9. Закупувайте артикули в големи, икономични опаковки. Такива продукти съдържат по-малко опаковки за единица полезен продукт. Например кутия с двулитров сок тежи по-малко от две кутии от литър. А това означава, че производството му изисква по-малко ресурси и струва по-малко.
  10. Не приемайте хартиената реклама, лежаща на стелажите и до каси. Много магазини все още използват хартиена реклама, въпреки факта, че има много други начини да съобщят на клиента онова, което трябва да бъде съобщено. И за това не е необходимо горите да се унищожават заради листовки, които скоро ще попаднат в кошчето за боклук.
  11. Купувайте само това, което наистина ви трябва. Преди да пазарувате, направете списък за пазаруване – това ще ви помогне да не купувате прекалено много и излишни неща.
  12. Купувайте местни стоки. За да се доставят продукти, произведени в близост до вашия град, се използва по-малко гориво и се произвеждат по-малко вредни емисии.
  13. Не позволявайте на служителите в магазина да ви налагат допълнителни опаковки, обяснете на продавачите и касиерите, че е необходимо да намалите количеството боклук, свържете се с ръководството на магазина чрез книга за оплаквания и предложения, гореща линия или формуляр за обратна връзка в сайта. Бъдете учтиви, но упорити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts